Coq au vin på kycklingklubba

När det gäller kyckling och pris är det smart att ta tillvara hela kycklingen. Det är ju inte bara kycklingbröstfiléerna som går att äta utan använd kycklinglårfilé, kycklingklubba och drumsticks/kycklingben.

Klassisk Coq au vin med kycklingklubba
Det är lätt att blanda ihop kycklingklubba och kycklingben eller drumsticks som de också kallas, kycklingklubban är den del som är större med mer kycklingkött på och som till exempel ingår i det klassiska receptet Coq au vin som du hittar här, perfekt att värma sig med i höstrusket:

Recept och bild: Kronfågel 

4 portioner

Ingredienser

6 st kycklingklubbor eller en hel stor kyckling

5 dl rödvin, gärna ett fylligt

100 g smör till stekning

5 st timjanskvistar

0.5 kg morot, skuren i bitar

1 st stor gul lök, skuren i klyftor

4 st vitlöksklyftor, hackade

2 msk tomatpuré

4 dl kycklingbuljong

10 st steklökar

0.5 kg champinjoner

100 g kycklingbacon, strimlat

salt och peppar

majsstärkelse till redning

Så gör du:

Dela klubborna på mitten. Marinera gärna kycklingen i rödvin över natten eller minst en timme. Lyft ur kycklingdelarna ur vinet. Bryn dem i en gryta med smör. Tillsätt lök, morot, timjankvistar och vitlök. Tillsätt tomatpuré och bryn ytterligare 1 minut. Slå på vinet och reducera ner vätskan i några minuter. Tillsätt buljong och låt sjuda i ca 40 minuter.

Lyft ur kycklingdelarna och ta bort grönsakerna. Koka upp buljongen och koka tills den har en kraftig smak. Red av med majsstärkelse. Smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka kycklingen.

Stek steklök tillsammans med kycklingbacon och svamp tills de får en fin färg. Smaka av med salt och peppar. Blanda ner i grytan. Servera med potatispuré och kokta gröna bönor.

Smaklig måltid!