- Att våra kyckling-och avelsdjursbönder ska få motsvarande ersättning vid salmonellautbrott som sina övriga svenska bondekollegor.
- Att framtagandet av djurskyddsregler och regler om biosäkerhet samt kontroll av dessa ska hanteras av EN myndighet.
- Att ny tolkning av lagar och föreskrifter ska hanteras på motsvarande sätt som när nya lagar införs, dvs. krav på myndighetens konsekvensanalys.
- Att regler kring uppfödning av djur samt lantbrukets resurser sker så effektivt och hållbart som möjligt.
- Att allmänna råd ska tas bort så rättssäkerhet föreligger för djurägaren vid ny-och ombyggnation.
- Att ansökan om miljötillstånd ska förenklas och effektiviseras för djurbönder.
- Att kontroller på slakterierna ska likriktas och kalibreras så svinn av djur och mat minskas.
- Att krav på ursprung på restaurang och offentliga inrättningar ska gälla all typ av kyckling, både marinerad och värmebehandlad kyckling.
- Att kommuner och offentliga tillrättningar upphandlar svensk kyckling och kalkon enligt de krav som ställs på våra bönder, och att det sker utifrån respekt för planetens resurser, livsmedelssäkert och med de höga djurskyddskraven som ställs på svenska bönder.
- Att detaljhandeln stöttar den svenska livsmedelsproduktionen och därmed säkrar den svenska försörjningsförmågan.