Material
Broschyrer och faktablad
Svensk Fågel är huvudman för att driva kontroll- och övervakningsprogram inom djuromsorg, djurhälsa och livsmedelssäkerhet. Dessa program är utvecklade av experter inom branschen tillsammans med svenska myndigheter och forskare. Som medlem har man att följa programmen och utsättas för de olika kontroller och provtagningar som programmen kräver.
I Matfågelrapporten presenteras de senaste studierna, forskningen och siffrorna kring det vita matfågelköttet. Rapporten utförs årligen med olika fokusområden. 2024 låg fokus på hållbar djuromsorg.
Här kan du ladda ner en jämförande tabell om ECC och Svensk Fågels syn på djurvälfärd. För Svensk Fågel är frågor om djurvälfärd, livsmedelssäkerhet och god djurhälsa med låg användning av antibiotika grunden för en hållbar kycklinguppfödning och har så varit under många år, långt innan ECC-kraven framhölls.
På drygt tio år har svenska bönder och företag som är anslutna till Svensk Fågel minskat sin klimatpåverkan med nästan 20 procent eller en femtedel. Klimatavtrycket för svensk kyckling är lågt jämfört med andra köttslag och nu har det blivit ännu lägre. Det visar en ny och omfattande livscykelanalys som har tagits fram av forskare från det statliga forskningsinstitutet RISE. Information och underlag har inhämtats under 2021. Analysen kan hjälpa konsumenter, restauranger och offentlig sektor att få en mer klimateffektiv konsumtion.
Följ med oss på en resa i tiden. När Svensk Fågel hette BIFF och kycklingarna kom med tåg till uppfödaren. Genom ett sent 1980-tal när den så kallade campylobacterkrisen skakade om hela branschen. Ur den krisen växte dagens kontroll- och kvalitetsprogram fram och Svensk Fågel som branschorganisation blev allt tydligare och viktigare.