Helstekt kalkon på klassiskt vis blir en härlig middag att dela med nära och kära. En smakfull matupplevelse och en traditionell måltidstradition som lever vidare tack vare dig.Receptet publiceras i samarbete med Ingelsta kalkon
1 st kalkon, tinad eller färsk, ca 4 kg till ca 8 personer
Fyllning:
4 st
äpplen (t.ex. Aroma eller Ingrid Marie)
75 g
smör i bitar
125 g
katrinplommon
200 g
rödlök i bitar
2 kvistar
timjan
2 kvistar
rosmarin
2 kvistar
salvia
Att pensla med:
kinesisk soja
50 g
smält smör
salt & peppar
Till ugnsformen:
2 dl
vatten
2 st
gula lök i bitar
2 st
morötter i bitar
5 st
enbär, torkade
En god sås att ha till:
3 dl grädde
vetemjöl till redning
portvin eller portvinsgelé
salt & peppar
Så gör du
1
Ta ur påsen ur kalkonen.
2
Stoppa fyllningen inuti kalkonen och bind ihop lårbenen.
3
Blanda smöret med kryddor och soja. Pensla kalkonen runt om. Lägg kalkonen i en ugnsfast form och stek i 225°C varm ugn i ca 30 minuter.
4
Tag ut formen och sänk temperaturen till 175°C.
5
Häll på vatten och lägg i lök, morötter och enbär. Stek vidare med ryggen uppåt. Ös då och då.
6
Vänd bröstet uppåt den sista halvtimmen. Beräkna 30 minuters stektid per kg kalkon. Innertemperaturen ska visa +70°C på stektermometern när kalkonen är färdigstekt.
7
Till såsen, sila skyn och tillsätt grädde, låt koka upp. Red av med mjöl utrört i vatten. Smaka av med salt, peppar och portvin eller gelé.
8
Tips för dig som vill förbereda! Kalkonen kan förberedas till och med steg 6. Sila i så fall skyn och låt kalkonen kallna. Tranchera kalkonen och lägg upp i en ugnsfast form. Vid serveringstillfället värms kalkonen under folie i 150°C varm ugn.