nyheter

Fakta om kycklinguppfödning

Att kycklingarna mår bra är en förutsättning för att kycklingbondens verksamhet ska fungera. Med anledning av Djurens Rätts kampanj ”99 miljoner” ger vi här information om hur kycklinguppfödning faktiskt går till hos Svensk Fågels bönder.  Påståenden och fakta Påstående 1. Kycklingarna syns inte, de hålls inomhus vilket är dåligt för dem. Fakta: Inomhusmiljö är inte […]

Läs mer 2018/04/11

Svensk kyckling är mer hälsosam än någonsin

Under Svensk Fågels årsstämma som hölls i Jönköping den 22 mars framkom att svensk kyckling är frisk, antibiotikaanvändningen är låg och närmast obefintlig liksom campylobacternivån som nu är extremt låg. På årsstämman diskuterades även kommande regler från Jordbruksverket samt ett ökat fokus på export och hållbarhet.  Svenska kycklingar och kalkoner mår bra och är friska. […]

Läs mer 2018/03/26

För oss är det en självklarhet att kycklingarna ska må bra

Vi kycklingbönder arbetar året runt med att ta fram bra mat till de svenskar som väljer att äta kyckling. För oss är det en självklarhet att våra djur ska må bra. Våra gårdar är familjejordbruk som erbjuder konsumenter, skolor, sjukhus och restauranger, god, klimatsmart och hälsosam svensk kyckling. Våra kycklingar föds upp frigående i stora […]

Läs mer 2018/03/22

Ökad konsumtion av svensk kyckling

Enligt Jordbruksverkets statistik för 2017 så ökade den totala förbrukningen av svenskt fågelkött förra året. Svensk Fågels medlemsföretag ökade sin totala produktionsvolym med cirka två procent. – Att alltfler konsumenter väljer svensk kyckling och kalkon från våra bönder är självklart glädjande. Det visar på att svenskarna verkligen bryr sig om hög kvalitet, god djuromsorg och […]

Läs mer 2018/03/02

Örn i Blekinge med ny typ av fågelinfluensa

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har konstaterat ett fall av fågelinfluensa i Blekinge. Det är en skadad havsörn som dött hos viltrehabiliterare. Efter analys på SVA visade den sig ha fågelinfluensa av typen H5N6. Denna typ av virus har inte påvisats i Sverige tidigare, men har rapporterats från några länder i Europa under vintern. Viruset har inte […]

Läs mer 2018/02/21

Övervakning och uppföljning ger friska djur

Svensk kyckling är fri från salmonella, har låg andel campylobacter och användningen av antibiotika bland svenska kycklingflockar är näst intill obefintlig. Men de goda resultaten kommer inte av sig själv. Bakom siffrorna ligger många år av förebyggande arbete, god djurhälsa, övervakning och uppföljning. Och Sverige ligger långt före många europeiska grannar. – Vår målsättning är […]

Läs mer 2018/02/08

Ett hållbart jordbruk för framtiden

Hemma på Bankebergs gård i Småland arbetar Jenny Andersson, kycklingbonde och ordförande för Svensk Fågel, dagligen med att hitta metoder som gör gården mer hållbar. Solenergi, minskat matsvinn, djurvälfärd och hållbar antibiotikaanvändning är bara några av de saker hon brinner för. Sedan jag var 24 år har jag drivit gården och hela tiden försökt hitta […]

Läs mer 2018/02/08

Allt bättre fothälsa hos svenska kycklingar

Kycklingarnas fothälsa är en viktig indikator för att kycklingen mår bra. Rikslikaren och agronomen Lotta Waldenstedt följer noga fothälsan och resultaten är tydliga. Djurhälsan är god hos svenska kycklingar och hela 88 procent av kycklingfötterna är i dag helt utan anmärkningar. Det finns många olika faktorer som påverkar kycklingarnas fötter. Bland annat stallets ventilation, luftfuktighet […]

Läs mer 2018/02/08

Vad som gör en fågel älskad

I slutet av januari anordnade vi ett välbesökt lunchseminarium på vårt kansli i Stockholm. Intresset från handeln, grossister och myndigheter, experter var stort. För oss var det ett viktigt möte. Att verkligen få visa fram de tuffa kontrollprogram och hårda arbete som görs av allt från bönder och företag till våra veterinärer och agronomer är […]

Läs mer 2018/02/08

Kycklinguppfödare prisas för hållbart och etiskt lantbruk

Anders Walls Stiftelse har sedan starten 1981 belönat unga begåvningar inom både kultur och vetenskap. Årets stipendium för landsbygdsutveckling tilldelas Olof Boson, lantbrukaren som låter etik och hållbarhet prägla det dagliga arbetet – med ett tydligt mål i sikte. År 2030 ska djurproduktionen på gården i Mönsterås vara helt koldioxidneutral.   – Ska man sälja […]

Läs mer 2018/01/31

Vinnare i årets jultävling är…

Vinnaren av Svensk Fågels jultävling är @arnesmat! Stort Grattis! Vi hoppas att fler av er följer Arnes exempel och lagar mat med kyckling och kalkon från Svensk Fågel. Det bidrar inte bara till att stötta det svenska jordbruket, utan garanterar även att fågeln är fri från tillväxtantibiotika, aldrig sitter i bur, inte matas med fiskmjöl, […]

Läs mer 2017/12/22

En önskelista från svenska bönder

  Det är roligt att föda upp kycklingar och kalkoner i Sverige. Svenska konsumenter gillar det vi gör och vi äter mer kyckling och kalkon än någonsin. Allt fler inser att kyckling och kalkon är ett bra val – både för kropp och själ. Det smakar gott, är lättlagat och inte minst hållbart. Men vardagen […]

Läs mer 2017/12/21

Matgeeks bästa julkalkon

Johan Hedberg, mest känd som Matgeek, är den före detta PR-konsulten som blev en av Sveriges största matnördar och YouTubers. Omkring 100 000 tittare tar varje dag del av hans tips, funderingar – och matlagning. Vi fick byta några ord med profilen som har fullt upp med julstöket där jakten på Bubba har kommit att […]

Läs mer 2017/12/20

God jul önskar Svensk Fågel!

Svensk Fågel väljer även i år att skicka en julgåva till Läkare utan gränser i stället för julkort. Läkare Utan Gränser är en medicinsk humanitär organisation som räddar liv och lindrar nöd där vi behövs mest. Vi bistår människor som drabbats av kriser, krig och naturkatastrofer oavsett politisk åsikt, religion eller etnisk tillhörighet. Med den […]

Läs mer 2017/12/20

Julens favoriter helt på kyckling och kalkon

Du vet väl att du kan byta ut julbordets klassiska läckerheter mot varianter på svensk kyckling och kalkon – för en nyttig och hållbar jul.

Läs mer 2017/12/20

Jultävling!

Var med och tävla om en årsförbrukning av kyckling. Tävling är enkel: Lägga upp en bild på ert bästa kyckling- eller kalkonrecept på instagram Tagga rätten med #gulapippin Eftersom att vi på Svensk Fågel är måna om att ta fram hållbara råvaror är temat för era tävlingsbidrag ska vara ”det naturliga proteinet i en grönare […]

Läs mer 2017/12/12

Mervärden nyckeln till lyckade lanseringar inom livsmedelsindustrin

Trender finns överallt och en av de hetaste inom livsmedelsindustrin just nu är value mash up. Det betyder att konsumenten tar hänsyn till flera olika mervärden i sina inköp, och alla har de betydelse för valet av produkter. Vi bad Johan Åkesson, trendanalytiker på trend- och innovationsbyrån Sprillo, berätta mer. Först av allt, vad gör […]

Läs mer 2017/11/07

Jag vill vara ärlig mot mig själv och råvarorna

Tareq Tayor om sin matfilosofi, Kockarnas kamp och varför det behövdes en bok om kyckling. En resa bakåt i tiden blev en oväntad resa framåt. För det var i sin strävan efter att återuppleva smaker och dofter från barndomen som Tareq Taylor förstod det som kommit att prägla sättet han arbetar med mat. Att vår […]

Läs mer 2017/11/07

Grön och vit trend

Att vara bonde i dag är mer än att odla spannmål och föda upp djur. Det handlar om att verkligen ta hand om och bevara vår jord till nästkommande generationer – att arbeta hållbart. Henrik Lillje utanför Köping är en av alla Svensk Fågels hjältar. Han har tillsammans med sin familj byggt upp ett eget […]

Läs mer 2017/11/06

Konsumtion av svensk kyckling och kalkon fördubblad – nu lika populärt som nötkött

Svensk matfågel är det köttslag som haft störst positiv utveckling under senare tid. För femton år sedan åt svenskarna cirka 13 kilo kyckling per person och år. Idag äter vi över 23,6 kilo per person, och för första gången någonsin äter vi lika mycket kyckling och kalkon som nötkött. En ny undersökning från Ipsos visar att […]

Läs mer 2017/11/03

Blenta tar emot pris för arbete i världsklass

Anders Persson, distriktschef på Blenta, fick ta emot det ärofyllda priset i den internationella tävlingen Cobb Awards. Priset instiftades 2015 i syfte att uppmärksamma enastående prestationer inom matfågelproduktion.  På Jordberga gård utanför Malmö jobbar Maria Tingbacke. Hon är en av många stjärnor i Anders team som nyligen hyllats för sitt exceptionella arbete. Blenta är ett av Sveriges största […]

Läs mer 2017/11/01

Historiskt låga nivåer av campylobacter

Kyckling kan till och från bära på campylobacter, i synnerhet om den har vistats utomhus. Men under de gångna månaderna har media rapporterat mer än vanligt om bakterien. En ökning av förekomsten hos kyckling i våras berodde på ett fel hos ett av slakterierna. Felet åtgärdades direkt följt av att kycklingbönderna gjorde en jätteinsats för […]

Läs mer 2017/09/21

Kycklingmästare briljerar i Kockarnas kamp

Igår var det säsongspremiär för Kockarnas kamp i TV4, och tävlande i år är bland andra populäre krögaren och TV-kocken Tareq Taylor. Tareq fick en flygande start i tävlingen då han tillsammans med kollegan Jonas Svensson vann den inledande utmaningen i att snabbt och snyggt klyfta äpplen. Han fick också äran att laga programmets första […]

Läs mer 2017/09/19

Nordic Poultry Conference 2017

Den 7-9 november bjuder Svenska Ägg in till årets Nordic Poultry Conference på Clarion Hotel i Malmö. Programmet, som just nu fylls på löpande, riktar sig till alla verksamma i branschen och kommer att täcka såväl marknadstrender som frågor om virus och vitaminer. Vi på Svensk Fågel ser fram emot givande dagar tillsammans med våra […]

Läs mer 2017/09/15

Välkommen Pernilla!

Svensk Fågel stärker upp organisationen med ett nytt stjärnskott, kanslichef Pernilla Aspernäs. Vi fick chans att ställa några frågor till denna lantmästare som ser fram emot att komma en bransch hon redan känner ännu närmare. Berätta lite om dig själv och din bakgrund! Jag är uppvuxen på min familjs gård utanför Kalmar, där det drivs […]

Läs mer 2017/08/30

Mer hemkunskap avgörande för unga konsumenter

I veckan publicerades en debattartikel i Dagens Nyheter, om hur för lite hemkunskap i skolan bidrar till dålig kunskap om kökshygien bland unga. Bakom artikeln står flertalet experter, som månar om att nya generationens matkonsumenter redan i tidig ålder ska få de hygienkunskaper som behövs för att leva ett friskt liv. Vi är mycket glada för […]

Läs mer 2017/08/17

10 saker du kanske inte visste om livet på våra gårdar

Alla Svensk Fågels kycklingar har bättre utrymme i stallarna än vanliga, konventionella kycklingar. Alla våra kycklingar är försäkrade – är bonden trygg så är kycklingarna trygga. Kycklingarna får frisk luft varje dag tack vare tuffa krav på ventilationskapacitet i stallarna. Alla kycklingstallar byggda efter 1994 har fönster som släpper in gott om dagsljus. Kycklingarna skyddas […]

Läs mer 2017/06/20

Svensk Fågel välkomnar gränsvärde för förekomst av campylobacter

Svensk Fågel ser fram emot införandet av ett gemensamt europeiskt gränsvärde för förekomst av campylobacter i kyckling. I dag ligger svensk kyckling som bär kvalitetsmärkningen med den Gula Pippin, långt under de gränsvärden som EU nu har godkänt, och som träder i kraft vid årsskiftet.  – Så länge du har god hygien i köket och […]

Läs mer 2017/05/23

Svensk Fågels nya doktor mäter djurhälsa med högteknologi

Under fem år har agronomen Anna Silvera arbetat på sin doktorsavhandling inom etologi och djurskydd. Forskningen hon bedrivit vid Sveriges Lantbruksuniversitet har varit en del i ett större EU-projekt, ”The EU-PLF project”, där Anna undersökt om det går att använda automatiska kamerasystem för att mäta olika välfärdsparametrar i kycklingstall. Nu är hon i mål. – Det känns […]

Läs mer 2017/05/19

Minskad förekomst av campylobacter i kyckling

De provsvar som branschorganisationen Svensk Fågel fått från SVA visar på en minskning av campylobacter hos kycklingflockar som föds upp av bönder anslutna till Svensk Fågel. Sedan årsskiftet har branschen vidtagit flera åtgärder för att minska förekomsten av campylobacter och de senaste mätningarna visar att åtgärderna har gett önskat resultat.  – Bönder som är anslutna […]

Läs mer 2017/05/16

Förekomst av campylobacter minskar i kycklingflockar

Två svenska myndigheter arbetar just nu med provtagning av kyckling vad gäller förekomst av campylobacter. SVA visar att förekomsten är tillbaka på låga nivåer på kycklingflockar. Livsmedelsverket har gjort en begränsad studie av färsk kyckling i butik som visar på förekomst av campylobacter. Så länge du är noga med hygien i köket och värmer upp […]

Läs mer 2017/05/16

Detta görs i branschen för att minska förekomst av campylobacter

Kyckling kan till och från bära på campylobacter, i synnerhet om den har vistats utomhus. Det är därför alltid viktigt med god hygien i köket – oavsett om du tillagar färsk eller fryst kyckling ska du alltid hetta upp köttet till minst 70 grader. Svensk Fågel har sedan mitten av 1980-talet aktivt verkat för åtgärder […]

Läs mer 2017/03/29

Tareq tipsar om kyckling i SVT Plus

Den 21 mars uppmärksammade programmet SVT Plus säker tillagning av kyckling i köket. Kocken Tareq Taylor svarade på tittarnas frågor och underströk att det är viktigt att se till att ha god kökshygien så som ren skärbräda, kniv och rena händer. Tareq berättade även att Sverige är ett av de länder i Europa som har lägst förekomst […]

Läs mer 2017/03/22

Ökad efterfrågan på svensk matfågel – trots det ökar importen

Den svenska kyckling- och kalkonbranschen fortsätter att gå bra, det visar färska siffror som presenterades under Svensk Fågels bolagsstämma i fredags. Siffror visar även på en ökad import från EU. Det innebär att konsumenter får en kyckling som inte kontrolleras av myndigheter på samma sätt som svenskproducerad. Produktionen av svensk kyckling och kalkon ökade i […]

Läs mer 2017/03/22

Livsmedelsstrategin missar den gyllene medelvägen

Regeringen har presenterat de stora dragen i sin Livsmedelsstrategi som nu följts upp med mer konkreta detaljer (Handlingsplan och en första Åtgärdsplan). Svensk Fågel, som representerar 99 procent av matfågelproduktionen, välkomnar regeringens ambition att mer mat kan produceras här hemma i Sverige. Vi lockas särskilt av Livsmedelsstrategins vision att den ”svenska livsmedelskedjan år 2030 är […]

Läs mer 2017/03/16

Gällande uttalande från regionala smittskyddsläkare om färsk kyckling

Idag har regionala smittskydsläkare i uttalanden uppmanat till att välja fryst istället för färsk kyckling. Så länge du som konsument väljer kycklingprodukter märkta med Svensk Fågels Gula Pippin kan du vara säker på att du köper en produkt som ingår ett gediget program för att bekämpa campylobacter. Kyckling kan till och från bära på campylobacter, […]

Läs mer 2017/03/16

Svenskar väljer fågel framför gris och nöt

Förbrukningen av matfågel ökade för sjunde året i rad enligt statistik som Jordbruksverket presenterade idag. Under 2016 förbrukade en genomsnittlig svensk 23,6 kilo kyckling och kalkon. Det gör att svenskarna nu nästan förbrukar lika mycket fågelkött som nötkött (25,6 kilo nätkött år 2016 per person). ”Det är glädjande att denna utveckling håller i sig i […]

Läs mer 2017/03/07

Om antalet campylobacterfall i Sverige

Förekomsten av campylobacter är säsongsbetonad och brukar vara som högst i augusti. Varma augusti och september månader kan vara en bidragande orsak till att förekomsten av campylobacterfall är fortsatt hög. Under vintern har förekomsten minskat hos kyckling och ligger på lägre nivåer. Myndigheterna ser att de ökade fallen sammanfaller med en ökning av campylobacter bland […]

Läs mer 2017/02/05

Pilotstudie visar hur konsumenter vilseleds

Konsumenter blir allt mer medvetna om vad de lägger i varukorgen och föredrar kyckling från svenska bönder. En studie som genomförts av Svensk Fågel visar att konsumenter vilseleds att köpa kycklingspett från utlandet. Endast 7 procent av kycklingspetten som säljs i butikernas delikatessdiskar är svensk.  Endast 5 av 71 tillfrågade butiker har kycklingspett med svenskt […]

Läs mer 2017/01/16

Årets kvinna: Svenskar bör låta sig inspireras av kök i andra länder

Maria Masoomi är kocken, dietisten, inspiratören och kokboksförfattaren som nyligen utsetts till Årets Kvinna av tidningen Tara. Med rötter i Iran och bosatt i Sverige hämtar hon kulinarisk inspiration från hela världen och uppmanar andra svenskar att våga detsamma. För Maria är kyckling och kalkon perfekta råvaror i ett gränsöverskridande kök. Allt fler äter kyckling […]

Läs mer 2016/12/22

Jakten på Bubba

Johan Hedberg, mest känd som Matgeek, är den före detta PR-konsulten som blev en av Sveriges största matnördar och YouTubers. Omkring 100 000 tittare tar varje dag del av hans tips, funderingar – och matlagning. Vi fick byta några ord med profilen som har fullt upp med julstöket där jakten på Bubba har kommit att […]

Läs mer 2016/12/21

Svenskproducerat efterfrågas i allt större utsträckning

När svenska konsumenter får uppge vad som är viktigast när de handlar mat svarar en klar majoritet ”att maten är svenskproducerad”. Det visar nya siffror från Livsmedelsföretagen. Intresset för svenskproducerat är den preferens som också ökat mest mot föregående år, medan smak hamnar på en allt lägre placering. Kvalitet, trygghet och hållbarhet rankas högre när […]

Läs mer 2016/12/12

Med anledning av programmet Matkontrollen i norska TV2

I norska TV2 jämförs svenska kycklingprodukter med den norska och man diskuterar förekomsten av saltlake i fryst kyckling. Saltlake tillsätts sedan många år tillbaka i kyckling för att den inte ska bli torr vid tillagning och värmehållning. I kyckling, framför allt i fryst bröstfilé, behöver saltlake tillsättas eftersom den annars blir torr när den tillagas […]

Läs mer 2016/11/29

Kalkontraditionen – här för att stanna

Thanksgiving tillhör årets största högtider i USA. Dagen firas alltid den sista torsdagen i november och enligt tradition ska en fylld kalkon pryda middagsbordet. Precis som många andra amerikanska högtider har svenskarna tagit Thanksgiving till sina hjärtan och även i år ökar kalkonförsäljningen. – Vi märker av en kraftig ökning av försäljningen av hel kalkon […]

Läs mer 2016/11/24

Dukar upp till fest i samband med Årets Kock 2017

På söndag är det första advent men redan idag dukade Svensk Fågel upp till julbord i samband med delfinalen av Årets Kock i Helsingborg. Svensk Fågel, som är en av flera sponsorer, ville belysa det breda utbudet av fågelprodukter som finns idag och bytte julklassiker som julskinka och prinskorv till varianter helt på fågel. –   […]

Läs mer 2016/11/24

Fågelinfluensa i Sverige – Ingen smitta funnen på fågel märkt med Gula Pippin

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har påträffat två fall av fågelinfluensa i Skåne. Det handlar om en vildfågel, en knipa, samt en besättning av värphöns. Svensk Fågels bönder arbetar med uppfödning av kyckling och kalkon, inte äggproduktion, och inga smittade djur har påträffats på våra gårdar. Fågelinfluensa av typen H5N8 har cirkulerat i Europa under hösten […]

Läs mer 2016/11/22

Svensk Fågel stärker upp inom djurskydd

Svensk Fågel rekryterar agronomen Anna Silvera, som kommer förstärka branschorganisationen och stötta rikslikaren i arbetet vid besiktning av stallar runtom i landet. De senaste fem åren har hon forskat inom välfärdsbedömning av kyckling på SLU och skrivit på sin doktorsavhandling inom etologi och djurskydd. – Vi är jätteglada att Anna Silvera väljer att arbeta hos […]

Läs mer 2016/11/16

Djursjukdomen Newcastle på värphönsgård utanför Trelleborg

Jordbruksverket har konstaterat ett fall av den smittsamma djursjukdomen Newcastle på en ekologisk värphönsbesättning utanför Trelleborg. I och med detta har Jordbruksverket upprättat en zon om 10 kvadratkilometer runt den aktuella gården. Newcastle är en fågelsjukdom och smittar inte människor. Svensk Fågels medlemmar arbetar inte med värphöns och äggproduktion som är avsedd för äggkonsumtion och […]

Läs mer 2016/11/15

Om antalet campylobacterfall i Sverige

Antalet campylobacterfall i Sverige ligger kvar på en relativt hög nivå under hösten 2016. Förekomsten av campylobacter är säsongsbetonad och brukar vara som högst i augusti. Årets varma augusti och september månader kan vara en bidragande orsak till att förekomsten av campylobacterfall är fortsatt hög. Myndigheterna ser att de ökade fallen sammanfaller med en ökning […]

Läs mer 2016/10/26

Kronfågel nominerade till Årets leverantör

När dagligvarubranschen samlas till gala den 29 september är Kronfågel en av tre finalister till det prestigefyllda priset Årets leverantör. Kronfågels vd Magnus Lagergren berättar mer om nomineringen. Vad är det för arbete som har lett fram till den här nomineringen? – Jag skulle säga att det är vårt ständiga fokus på att, baserat på […]

Läs mer 2016/09/23

Möte med Christofer Fjellner

EU parlamentarikern Christofer Fjellner besökte Svensk Fågel och fick lära sig mer om vår bransch, varför vi är så framgångsrika när det gäller god djurhälsa, livsmedelssäkerhet och djurvälfärd. Vi passade också på att lyfta frågor som är aktuella på såväl europeisk nivå som nationellt. Christoffer Fjellner har suttit i EU parlamentet i 12 år för […]

Läs mer 2016/08/30

Ny lag ska hjälpa svenska bönder i upphandling

I dag skriver Jordbruksaktuellt om svenska råvaror i upphandling och förhoppningen om att en ny lag ska leda till att diskrimineringen av svenska bönder i offentlig upphandling upphör. Artikeln citerar en tänkvärd tweet från Johan Rockström, agronom och chef för Stockholm Resiliance center: ”Svart hål. Vi förföljer svenska bönder men föder våra barn importerad mat […]

Läs mer 2016/08/12