Smak och kvalitet i fokus för Martin Moses


Klimatanpassat, närproducerat och hög kvalitet är självklarheter för Martin Moses, regerande vinnare i Årets Kock, SM i professionell matlagning. Något som passar väl in på svensk kyckling där Martin Moses gärna kombinerar svensk råvara med smakinspiration från Thailand.

Hur känns det att vara Årets Kock?

Overkligt. Och jätteroligt. Det är väldigt omväxlande, ingen dag är den andra lik och jag möter ständigt nya människor.

Vad var största utmaningen i tävlingen? Vad var roligast?

Det svåraste var nog tidspressen i kombination med att ensam ta beslut, att inte kunna bolla sin grundtanke med någon i tävlingsköket. Det roligaste är själva känslan, atmosfären och branschgemenskapen bland oss kockar och matnördar på plats.

Berätta om din restaurang Mat & Människor i Göteborg.

Smak och kvalitet är självklart för oss men ett besök i vår restaurang ska också kännas enkelt, glatt och personligt. Svenska mat och smaktradition står i fokus och rätterna på menyn bygger mycket på råvaror från närområdet.

Vad utmärker just ditt sätt att laga mat?

För mig är det inte så viktigt med teknik utan smak och kvalitet är i fokus. Min mat ska vara god, genomtänkt, varm och nylagad. Jag är också intresserad av råvarans resa från jord till bord och vill ha nära kontakt med mina leverantörer. På min restaurang anpassas menyn efter vad som finns tillgängligt.

Tycker du att det är viktigt att välja svensk kyckling? Varför i så fall?

Ja, absolut – svensk kyckling, märkt med Gula Pippin är trygghet för mig. Det är en råvara man kan lita på både vad gäller djuromsorg och kvalitet. Det är också en hållbar råvara som passar ihop med klimatvänlig matlagning.

Dina bästa tips för att laga till en riktigt god kyckling? Vilka kryddor funkar bäst?

De söta och salta thailändska smakerna passar väldigt bra ihop med den svensk kycklingen. Min favorit är nog Larb gai – thailändsk kycklingsallad med kycklingfärs, chili, ingefära, lime, fisksås och soja. Går hem hos alla familjemedlemmar, även barnen.

Svensk Fågels recept på Larb gai hittar du här.

Trendmatspaning för 2020 – vilken mat tror du att vi kommer äta mer av hemma och på krogen?

Klimat- och hållbarhetstrenden kommer hålla i sig men vi kommer få upp ögonen mer för SVENSK mat. Det är ju hållbart i sig men vi kommer nog hålla oss ännu mer till det närproducerade och de svenska smakerna.

På min restaurang brukar vi också skoja om ”Tinderätarna”, de som dejtar på restaurang – det här har ökat. Vi skulle eventuellt behöva fler smårätter på restaurangmenyerna, för dejter som snabbt vill avslutas, skojar Martin Moses.

Namn: Martin Moses
Ålder: 38 år
Bor: Göteborg
Familj: Fru och två barn
Aktuell:  Vinnare av Årets Kock 2019, driver restaurangen SK Mat & Människor i Göteborg