Näringsrik kyckling – viktig mat för unga vuxna

Unga tjejer riskerar näringsbrist

Unga tjejer i 18-28 års åldern, som satsar på vegetabiliskt protein har svårt att få i sig tillräckligt med näring, framför allt mineralämnet järn. Kyckling, speciellt de mörka delarna i tex lårfilé är en bra källa till järn där bara en liten del, några få tuggor, ger en stor del av dagsbehovet. Satsar du på järn från vegetariska källor behöver du äta mycket större mängder, dessutom får du ofta i dig futinsyra, ett ämne kopplat till högt fiberinnehåll, som binder järnet och försvårar kroppens upptag.

Mer information

Skippa proteinpulvret och spara pengar

När det gäller unga killar är det istället protein som ofta feltolkas, oavsett om du äter kött eller enbart vegetabiliskt protein tror många killar i åldern 18-28 år att de behöver äta betydligt mer protein än vad de egentligen behöver. De som tränar mycket tror att proteintillskott är ett måste. Men studier visar att kroppen bara kan ta upp 1g protein per kilo kroppsvikt och dag (dvs 75 gram om du väger 75 kilo) i 100 gram kyckling finns 23 gram protein. Satsar du på vanlig mat med till exempel kyckling, kalkon, ägg och kött istället för dyra proteintillskott får du i dig alldeles tillräckligt med protein.

Till grund ligger två nya Sifo-undersökningar från Svensk Fågel med stöd från doktoranden Cecilia Mayer-Labbas, Chalmers, studier om matens biotillgänglighet. Mer information finns här.

Har du frågor eller vill veta mer?
Kontakta Svensk Fågels dietist, Stina Norqvist: 070 633 06 50, stina.nordqvist@svenskfagel.se

 

Senast uppdaterad: 27 april 2022