Smartare och billigare att satsa på kyckling istället för proteintillskott

36 % av unga män i åldern 18-28 år tror att de inte får i sig tillräckligt mycket protein via maten utan behöver istället proteintillskott. Onödigt och dyrt tycker Svensk Fågels dietist som menar att det är både smartare och billigare att få i sig protein genom till exempel kyckling istället.

Enligt Livsmedelsverket får vi i oss fullt tillräckligt med protein från vanlig mat och ändå tror många att det inte räcker. Det här stöds nu också av en undersökning av män i ålder 18-28 år, genomförd av Sifo Kantar, på uppdrag av branschorganisationen Svensk Fågel.

–  Vi anade att resultatet kunde se ut så här då vi ser att proteintrenden fortsätter. Det är både onödigt och innebär bortkastade pengar eftersom vi får i oss tillräckligt med protein från helt vanlig mat som till exempel kyckling. Vanlig mat ger dessutom ger många andra viktiga näringsämnen jämfört med proteintillskott – som i princip bara ger protein, säger Stina Nordqvist, dietist på Svensk Fågel.

Det rekommenderade intaget av protein för en man i 20-årsåldern ligger på ca 1 gram protein per kg kroppsvikt. En man som väger 80 kg behöver alltså ca 80 gram protein per dygn. Äter man två normalstora huvudmål till lunch och middag, där proteindelen utgör ca 25-30 % av tallriken, får man redan där i sig det protein som kroppen behöver. Dessutom ger frukost och mellanmål också protein.

Chips och proteinpulver istället för vanlig mat
Resultatet från Svensk Fågels Sifo-undersökning kan sättas i samband med studien Riksmaten Ungdom från 2016 – 2017 som visar att killar och unga män är den grupp som har sämst matvanor utifrån ett hälsoperspektiv. Många äter stora mängder av både läsk, godis och chips. Lägger man sedan till proteinpulver istället för bra mat blir summan av dygnets intag näringsfattigt.

Enligt bakgrundsfakta från Livsmedelsverket får de allra flesta unga män utan problem i sig tillräckligt med protein. Om en mycket stor del av energin kommer från socker, läsk, godis eller andra snabba kolhydrater eller om man äter extremt fet mat kan det mätta med samtidigt ge för lite protein. En sådan kost har många andra nackdelar och det är bättre för både hälsan och prestationsförmågan att lägga om kosten i stället för att kompensera de dåliga matvanorna med proteinpulver och vitamintillskott.

Svensk kyckling innehåller både en hög andel protein av fullvärdig kvalitet (med alla nio essentiella aminosyror) – om det äts i kombination med långsamma kolhydrater som till exempel fullkornsprodukter, fett av bra kvalitet som till exempel rapsolja och vitamin- och mineralrika frukter och grönsaker som till exempel morot och äpplen – mår både kroppen, plånboken och planeten bättre.

Om undersökningen

  • Undersökningen är genomförd 8 februari – 3 mars 2022 av Kantar Sifo – på initiativ av Maria Nygårds, dietist och Janina Blomberg, kostvetare tillsammans med Svensk Fågel.
  • Resultaten av undersökningen baseras på 675 intervjuer i åldersgruppen män 18 – 28 år.

Mer information och kontakt:

Stina Nordqvist, leg dietist och kommunikationsansvarig, Svensk Fågel

070 633 06 50, stina.nordqvist@svenskfagel.se

För unga kvinnor gäller det att fokusera på järnet som tex finns i de mörkare delarna av kycklingköttet som lårfilé. Betydligt mer och bättre tillgängligt än i motsvarande vegetabiliskt protein.

Läs mer om det här.