Olof Bosons Stranda Kyckling blev Årets spjutspetsföretag 2019

Stort grattis till Olof Boson som med Stranda Kyckling i Mönsterås blev Årets spjutspetsföretag 2019. 

– Jag blev väldigt glad och sprack upp i ett stort leende. Jag var nöjd med att vara nominerad till det här priset och räknade inte med att jag skulle få det. Konkurrensen är väldigt hård, säger Olof Boson till Land Lantbruk.

Juryns motivering:

”Olof Boson har med stark drivkraft och stor förmåga att leda projekt genomfört flera större utvecklingsaktiviteter och investeringar i både fastigheten och verksamheten. Med stöd av en mentor och ett gårdsråd med seniorer från olika branscher, har han tagit sig an många olika utmaningar. Detta tillsammans med bra djuromsorg, en väl utformad affärsplan och ett socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbarhetstänk.”

Tävlingen Årets Spjutspetsföretag arrangerades för femtonde året i rad av Land Lantbruk, LRF Konsult och Swedbank. För att kvalificera sig till tävlingen krävs att företaget har sin bas i jord eller skog, är lönsamt och har haft en tillväxt de senaste fyra åren. Dessutom ska företaget ha en hållbar affärsplan, det vill säga vara ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbart. Företagens bokslut och ekonomiska nyckeltal ligger till grund när juryn tar sitt beslut.

Olof Boson och Standa Kyckling, Årets spjutspetsföretag 2019, foto: Land Lantbruk

 

Olof Bosons fokus på företaget Stranda Kyckling AB är uppfödning av svensk kycklingar och mjölkraskalvar på gården Torp i Mönsterås kommun i Småland. När han som sjätte generationen på gården helt tog över företaget 2015 hade han med sig en utbildning som ekonomagronom och flera års arbete utomlands, bland annat från De Laval.

– Det närmaste året ska produktionen trimmas. Vi ska få i gång de nya djurstallarna, ännu en bevattningsanläggning ska grävas ner. Men jag tänker inte ett år framåt, jag tänker 3-5 år framåt. Det kanske kan bli aktuellt med ett kycklingstall till. Det beror på vad slakteriet säger. Efterfrågan på kycklingkött ökar konstant. Människor kommer alltid att behöva mat. Svenskt lantbruk blir förmodligen vinnaren i ett förändrat klimat och när det ställs högre krav på djurproduktionen i övriga länder, säger Olof Boson till Land Lantbruk.

Stranda Kyckling AB
Ägare: Olof Boson, 35 år
Aktuell: Årets Spjutspetsföretag 2019
Verksamhet: Kycklingproduktion: 1,5 miljoner kycklingar per år.
Köttproduktion: Köper in två veckor gamla mjölkraskalvar, 560 slaktdjur plus 70 dikor.
Växtodling: 205 hektar av vilka 140 hektar spannmål, 20 hektar potatis och resten vall. 60 hektar skog. Växtodlingen drivs ihop med två grannar.
Personal: 5 heltidsanställda, förutom Olof och Bo, samt två pensionärer och två skolungdomar på deltid.

Läs mer