Grattis Roland Bengtsson! – en av våra första kycklinguppfödare

Vi tycker att Roland Bengtsson, en av våra första kycklinguppfödare, är värd lite extra uppmärksamhet efter att nyligen ha fyllt 70 år. Roland var en av de första som började med kycklinguppfödning i Sverige och har bland annat varit med och startat upp Svensk Fågels djuromsorgsprogram med Marit Paulsen.

Roland Bengtsson var en av de första bönderna som började med kycklinguppfödning i Sverige. Han håller fortfarande på och tycker att det är lika roligt än idag.

Roland var en viktig del av utvecklingen av ett av Svensk Fågels medlemsföretag, Kronfågel, från start. Tillsammans med Marit Paulsen, liberal EU-parlamentariker, var han på 80-talet  även en av förgrundspersonerna då Svensk Fågels djuromsorgsprogram initierades först hos Kronfågel för att sedan tas över och utvecklas av Svensk Fågel. Här lades grunden till det som idag har lett fram till att vi i Sverige idag är världsledande vad gäller att ha låga nivåer av campylobacter i färsk kyckling. Salmonella är sedan länge försvunnet.

– Jag var också med i utvecklingen av Kronkyckling 1988. Redan då hade vi med uppfödarens namn och bild på förpackningen, något som är stort bland många varumärken idag, säger Roland Bengtsson

Driver hållbar kycklinggård
Idag driver Roland en gård med kycklinguppfödning i Tågarp, Falkenbergs kommun. Verksamhet står på tre ben, jordbruk, värphöns och kycklinguppfödning. Gården består av flera välskötta byggnader och två konstgjorda kvävedammar med hållbarhetsfokus samt ett av Sveriges första vindkraftverk.

– När jag började med kycklinguppfödning åt svenskarna kyckling mest som söndagsmiddag och köpte den djupfryst. Jag var med på studiebesök i Europa och såg bland annat delikatessavdelningar med färsk kyckling i Frankrike. Det är väl först nu den svenska kycklingen har fått samma status i butik och på restuarang. Äntligen har svenskarna börjat uppskatta det vita, lätta, nyttiga och klimarsmarta kycklingköttet, säger Roland Bengtsson.

Han tror också att värdet av att välja svensk kyckling kommer hålla i sig och öka:

-Coronakrisen kommer göra svenskarna ännu mer medvetna om att köpa svenskt och att stötta landets bönder. Vår svenska kyckling kommer efterfrågas i högre utsträckning och det är viktigt att handel och restaurang underlättar det valet.

Namn: Roland Bengtsson
Yrke: Kycklinguppfödare, lantbrukare, driver egen gård
Bor: Tågarp i Falkenbergs kommun
Familj: Två döttrar och en son, fem barnbarn, en sjätte kommer i juli. Hustrun Ulla som var Rolands stöttepelare och väldigt delaktig i gården gick dessvärre bort efter en tids sjukdom i november förra året.
Aktuell: Fyllde 70 år 16 april