Årets kvinna: Svenskar bör låta sig inspireras av kök i andra länder

Maria Masoomi är kocken, dietisten, inspiratören och kokboksförfattaren som nyligen utsetts till Årets Kvinna av tidningen Tara. Med rötter i Iran och bosatt i Sverige hämtar hon kulinarisk inspiration från hela världen och uppmanar andra svenskar att våga detsamma. För Maria är kyckling och kalkon perfekta råvaror i ett gränsöverskridande kök.

Allt fler äter kyckling och kalkon idag. Varför tror du att fågel blivit så populärt?
Det är lätt att variera, och fungerar lika bra till vardags som till fest. Det är också ett mycket älskat och uppskattat livsmedel i många kulturer oavsett religion, och går att komma över till ett bra pris. Vitt kött är dessutom nyttigt.

Du kommer ursprungligen från Iran. Vilka är de stora skillnaderna mellan persisk och svensk mat?
Mat är så otroligt viktigt, perser lever för att äta! Saffran och aromatiska kryddor, färger, frukt, grönsaker och örter är signifikant för våra rätter och maten blir därför otroligt vacker och tilltalande. Till skillnad från svensk kost är inte köttet centralt. Ber man svenskar beskriva en måltid så står köttet i centrum, medan man betraktar de andra råvarorna på tallriken som tillbehör. I det persiska köket är det tvärtom. Fokus vilar på det gröna och köttet är att betrakta som en lyx och smakförhöjare.

Kyckling äts i de flesta kulturer världen över. Vad kan vi svenskar lära oss av dessa?
Svenskar bör låta sig inspireras mer av kök i andra länder, men även av andra kulturer som redan finns här på hemmaplan. Inte minst livsmedelsproduktionen skulle kunna vara mycket mer innovativ. Samma gäller mat i offentlig sektor. Mycket av mitt jobb går till exempel ut på att utbilda storköken och uppmuntra till en bättre men också nyttigare och mer spännande mathållning. Det är oerhört roligt och utvecklande! Med våra svenska råvaror och kunskap från andra matkulturer är möjligheterna oändliga.
Vad gäller kyckling och kalkon skulle svenskar kunna bli bättre på att ta vara på hela fågeln. Idag är det framför allt bröstfilé som folk lagar hemma, men benen har exempelvis en fantastisk smak. Även vingarna, rygg och hals. Andra delar av fågeln som skulle kunna växa i popularitet är inälvorna. I Mellanöstern och delar av Asien finns det snabbmatskök som helt specialiserar sig på inälvsmat och det är otroligt smakrikt och gott.