Kalkontraditionen – här för att stanna

Thanksgiving tillhör årets största högtider i USA. Dagen firas alltid den sista torsdagen i november och enligt tradition ska en fylld kalkon pryda middagsbordet. Precis som många andra amerikanska högtider har svenskarna tagit Thanksgiving till sina hjärtan och även i år ökar kalkonförsäljningen.

– Vi märker av en kraftig ökning av försäljningen av hel kalkon under november med Alla helgons dag samt Thanksgiving som kulminerar i och med julhelgerna, säger Peter Andersson, vd för Ingelsta Kalkon. Det är uppenbart att vi svenskar tagit till oss av den nordamerikanska traditionen av att tillaga hel kalkon. Hittills under 2016 har vi sett en tioprocentig ökning av försäljningen av hel kalkon i jämförelse med 2015, och våra utleveranser inför Thanksgiving är dubbelt så många som i fjol. En ökad hälsomedvetenhet hos de svenska konsumenterna ligger bakom framgångarna.

Thanksgiving är en nordamerikansk familjehögtid som pågår i fyra dagar, torsdag till söndag. Enligt tradition serveras kalkonen under torsdagskvällen med tillbehör som sötpotatis, ugnsrostade rotfrukter och sås. Kalkonfesten följs i USA alltid av den så kallade Black Friday, årets största rea-dag i butikerna.