Hållbar och hälsosam jul med svensk fågel

Med svensk kyckling och kalkon på julbordet i år gör du många vinster. Inte bara för klimatet, smaken och hälsan. Du stödjer också våra svenska kycklingbönder samtidigt som du inkluderar de flesta religioner. Svensk kyckling och kalkon är bra för alla. 

Vill du få till ett mer hållbart och hälsosamt julbord i år? Men utan att enbart servera kålsallader och baljväxter istället för kött? I så fall är svensk kyckling och kalkon den gyllene medelvägen – god, hälsosam och hållbar, från djur som har haft det bra.

– Kyckling- och kalkonkött är fullt av kraftfulla proteiner och ger oss värdefulla vitaminer och mineraler som selen, vitamin D och B3. Det lilla fett som finns är av bra, enkelomättat fettkvalitet, säger Stina Nordqvist, dietist på Svensk Fågel.

Att tänka till lite extra när det gäller proteinkällor och välja närproducerat och svenskt gör julbordet mer hållbart.  Det gäller också att tillvarata så mycket som möjligt av maten och minska svinnet. När det gäller svensk matfågel kan det göras så enkelt som att tillaga en hel kyckling eller kalkon i ugn, låta alla välja favoritdel och därefter laga en god buljong eller sås på skrovet.

Kyckling för alla

Genom att servera kyckling eller kalkon inkluderar du även de flesta religioner och dieter. Kyckling funkar bra att äta för nästan alla runt bordet, oavsett om du väljer bort fläsk, fett eller kolhydrater.

Det enda du kan behöva hålla ett extra öga på är att kycklingen är svensk. Leta efter vår märkning Gula Pippin när du köper kyckling. Då vet du att kycklingen är garanterat svensk och av hög kvalitet, från djur som har haft det bra, som är friska och uppfödda i princip utan antibiotika.

Stort utbud av goda och varierande kycklingprodukter

Kycklingen och kalkon märkt med Gula Pippin är närproducerad av bönder på familjegårdar runt om i Sverige. Bönder som ständigt arbetar med att ta fram en alltmer hållbar och hälsosam kyckling. Resultatet blir också en välsmakande kyckling som går att variera i oändlighet.

Sist men inte minst tillverkas idag en mängd olika och varierande produkter av kyckling, i de flesta matbutiker runt om i landet hittar du idag korvar, köttbullar, bacon och till och med julskinka med kyckling eller kalkon. Det gör det lätt att vara både hälsosam och hållbar utan att krångla till det.

Därför ska du välja svensk kyckling:

  1. Svensk kyckling och kalkon är hälsosamt, hållbart, smakar gott och kommer från djur som har haft det bra.
  2. En hållbar uppfödning, i princip utan antibiotika ger en hälsosam kyckling och kalkon med högt proteininnehåll som är enkel att tillaga och smakkombinera.
  3. Gula pippin är den märkning som visar ursprung och kvalitet. Gula pippin-kycklingar och kalkoner växer upp på svenska familjegårdar där de ingår i bondens kretslopp och där erfarenhet och ny teknik ger en fågel i världsklass.

För mer information, kontakta:

Stina Nordqvist

Svensk Fågel
070 633 06 50

Den här julen har Svensk Fågel valt att stötta Läkare Utan Gränser