I Sverige har vi tagit till oss den amerikanska familjehögtiden Thanksgiving. Den sista torsdagen i november spelar kalkonen huvudrollen under Thanksgiving-middagen.
Thanksgiving är en nordamerikansk familjehögtid som pågår i fyra dagar i slutet av november, torsdag till söndag. Enligt tradition serveras en helstekt kalkon under torsdagskvällen med tillbehör som sötpotatis, ugnsrostade rotfrukter och sås.
Vi på Svensk Fågel tog hjälp av mästerkocken Christian Hellberg som tog fram en variant på helstekt kalkon med spetskål, dragon och smör. Både gott, trevligt och inte minst nyttigt:
– Kalkon är verkligen ett smart livsmedel, både hållbart och hälsosamt. Det innehåller en hög mängd protein, D- och B-vitaminer och mineraler som järn och magnesium, säger Stina Nordqvist, dietist på Svensk Fågel.
Självklart fungerar även svensk kyckling som festmåltid, testa till exempel det här goda receptet på helstekt kyckling med rosmarin- och citronsmör.
Recept på Christians Hellbergs Thanksgivingkalkon