Jordbruksverket nya generaldirektör besöker kycklinggård

Jordbruksverkets nya generaldirektör Christina Nordin välkomnades nyligen på studiebesök till familjen Otterstens kycklinggård i Västergötland tillsammans med Håkan Henriksson, divisionsdirektör på Jordbruksverket, Maria Donis, VD, Svensk Fågel och Lotta Waldenstedt, agr doktor på Agria Djurförsäkring.

– Det är en fröjd att träffa så duktiga och professionella lantbrukare! Det är viktigt att ta del av företagens verksamhet och vardag, så att vi gemensamt kan jobba för en hållbar livsmedelsproduktion i Sverige. Det finns en god efterfrågan på svensk matfågel och det är ett hållbart val, sa Christina Nordin efter besöket.

Christina Nordin kommer närmast från Näringsdepartementet och tillträdde som generaldirektör i april 2018. Hon har en bred bakgrund från bland annat internationell handel, beredskapsfrågor och näringslivsutveckling. Christina Nordin har också flera års erfarenhet av ledarskap inom staten, både från Regeringskansliet och från Jordbruksverket.

Kycklinggård som drivs av nästa generation

– Det var ett bra besök. Christina Nordin var positiv, nyfiken och intresserad av hur vår kycklinguppfödning gick till, säger Eva Ottersten, kycklinguppfödare för Lunneberg Lantbruks AB som ägs och drivs av familjen Ottersten. Verksamheten består framförallt av uppfödning av kycklingar och spannmålsodling sedan 90-talet. Först av Eva och Göran och nu nästa generation, Frida och Peter som har valt att fortsätta i företaget. Nyligen investerade de i ett nytt kycklingstall.

Under dagen berättade Maria Donis om Svensk Fågels organisation och om branschorganisationens olika program som uppfödarna/medlemmarna har att följa. Efter presentationen blev det fika med hemlagad äppelpaj med äpplen från gården (se recept nedan) och därefter besök i kycklingstallet, där Lotta Waldenstedt från Agria Djurförsäkring visade vad som kontrolleras. Generaldirektören fick hålla i en kyckling för första gången och sedan avslutades besöket med lunch, Evas kycklingfärsbiffar (se recept nedan) var mycket uppskattade.

Om Jordbruksverket
Jordbruksverket har till uppgift att arbeta för en hållbar utveckling, ett gott djurskydd, ett dynamiskt och konkurrenskraftigt näringsliv i hela landet och en ökad livsmedelsproduktion. Myndigheten har det övergripande ansvaret för genomförandet av EU:s gemensamma jordbrukspolitik och är förvaltande myndighet för Sveriges landsbygds- och fiskeprogram vilket berör Svensk Fågels medlemmar.

Evas kycklingfärsbiffar

4 portioner

500 g kycklingfärs
salt och peppar
färsk timjan
soja
Matlagningsgrädde

12 potatisar

Sallad på babyspenat, tomat, rödlök

Pressgurka (lägg gärna in själv med ättika, socker, salt, lite vitpeppar och persilja)

Gör så här: Blanda i salt och peppar direkt i förpackningen med kycklingfärs, forma biffar som du steker i olja på medelhög värme i stekpanna. Strimla över färsk timjan och slå över lite soja och matlagningsgrädde när biffarna fått färg. Servera med sallad, kokt potatis och pressgurka

Evas äppelkaka

4 portioner

4 äpplen – gärna egna, lite syrliga äpplen från trädgård eller gård. Köpta från butik fungerar också.
125 g smör
2 ägg
2 dl socker
2 krm kanel
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk vispgrädde

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en gryta, låt svalna och rör därefter i äggen, socker och kanel,vetemjöl, bakpulver och sist grädde. Skär äpplena i bitar och fyll en ugnsfast, smörja form, häll/fördela pajsmeten över. Grädda ca 30 min i ugn. Servera med vaniljsås eller glass.

Njut!