Ökad konsumtion av svensk kyckling

Enligt Jordbruksverkets statistik för 2017 så ökade den totala förbrukningen av svenskt fågelkött förra året. Svensk Fågels medlemsföretag ökade sin totala produktionsvolym med cirka två procent.

– Att alltfler konsumenter väljer svensk kyckling och kalkon från våra bönder är självklart glädjande. Det visar på att svenskarna verkligen bryr sig om hög kvalitet, god djuromsorg och en hållbar produktion. Allt det jobb som våra bönder och företag lägger ned ger resultat, säger Maria Donis, vd Svensk Fågel.

I Jordbruksverkets statistik för matfågel räknar man förutom kyckling och kalkon in värphöns (som slaktas) samt gås och anka. Siffrorna omräknas sedan till vara med ben, dvs. inte faktiskt konsumtion.

– Tittar vi enbart på svensk kycklingproduktion så ökade den hos våra medlemmar med närmare 2 procent, vilket är högre än Jordbruksverkets siffror.

Svensken konsumerar mer fläsk och nötkött jämfört med fågel, vilket skiljer sig från övriga EU där kyckling kalkon numera ligger som god tvåa i proteinintaget. Fågelkött är dock på god väg att gå om den totala förbrukningen av  nötkött i Sverige.

– Svensk kyckling förekommer även allt mer i charkprodukter, så som korvar, köttbullar och pålägg. Vi ser även mer färdiga svenska förädlade kycklingprodukter, tex. strimlat till tacos eller färdiga kycklingfiléer, som är enklare för konsumenterna att tillaga. Kyckling är också svenskarnas favorit på lunch och middagstallriken. Vår förhoppning är därför att andelen svenskt fortsätter att öka och att allt fler upptäcker det hållbara alternativet mot andra, importerade köttslag.

Svensk Fågel ser också att förädlingsgraden av råvarorna hos medlemmarna ökar. Det innebär att svenska konsumenter köper allt mer färdiga och sk. convenience produkter. Detta innebär också att svinnet vid tillagning i köket minskar.

– Många av våra bönder vill utöka och investera för att möta den ökade efterfrågan. För att detta ska ske krävs dock att tillståndsärenden för nya stallar effektiviseras hos myndigheterna. I dag tar det ofta alldeles för lång tid.

 

För mer information, kontakta:

Maria Donis, VD, Svensk Fågel

Tel: 0708-25 48 58

E-post: maria.donis@svenskfagel.se