Den 21 mars uppmärksammade programmet SVT Plus säker tillagning av kyckling i köket. Kocken Tareq Taylor svarade på tittarnas frågor och underströk att det är viktigt att se till att ha god kökshygien så som ren skärbräda, kniv och rena händer. Tareq berättade även att Sverige är ett av de länder i Europa som har lägst förekomst av bakterien campylobacter i färdiga produkter i butik.
Här hittar du programmet.
Svensk Fågels tips på lyckad och säker kyckling:
- Allt rått kött innehåller bakterier och det är därför viktigt att alltid hålla god kökshygien och säkerställa att kycklingen är genomstekt
- Olika temperaturer gäller för olika köttslag och styckdetaljer, använd därför gärna stektermometer. Filé tillagas till minst 70 grader och kyckling på ben tills dess att den har en innertemperatur på 82 grader.
- Det är viktigt att tvätta händerna före, under och efter hantering av rått kött
- Knivar och andra redskap ska diskas ordentligt i hett vatten. En separat skärbräda för kött bör också finnas i varje hem