En hållbar jul med Svensk Fågel

Under ett dramatiskt år har landets kyckling-och kalkonbönder fortsatt driva sina familjegårdar för att leverera mat till svenska folket. Hos våra medlemmar handlar varje dag om att ligga på högsta nivå både vad gäller produktion, säkerhet och djurens välmående. För att lyckas med det behöver begreppet hållbarhet fungera i alla led genom hela värdekedjan.

 – Hållbarhet både ur det lilla och stora perspektivet är för mig förknippat med år 2020. Hållbarhet för våra djur, vår natur, vår miljö, vårt land och vår planet. Att värna om allt detta men även om oss själva och våra nära och kära, det tar jag med mig från år 2020, säger Jenny Andersson, ordförande och kycklingbonde, Svensk Fågel.

Hållbarhet ur flera aspekter

Jenny Andersson berättar om det hållbarhetsseminarium som nyligen hölls digitalt med branschens medlemmar och som var en del av en större hållbarhetsanalys som Svensk Fågel inledde förra året och som nu börjar visa resultat. Hållbarhetsanalysen omfattar åtta av FN:s globala mål, relevanta för fågelbranschens uppfödning och produktion. Därefter har Svensk Fågel gått vidare och gjort en undersökning på gårdsnivå tillsammans med våra medlemmar, svenska kycklingbönder.

Hit räknas både klimat och miljöfaktorer som biologisk mångfald och levande landsbygd samt energiresurser som sol- och vindkraft. Hållbarhet ingår även i kycklingars och kalkoners djurvälfärd och livscykelanalys. Sist men inte minst har Svensk Fågel sett över socioekonomiska faktorer för arbetskraft, arbetstillfällen och jämställdhet ur ett hållbarhetsperspektiv.

Vad händer annars på din gård just nu Jenny?

–  Vi lämnar ifrån oss kycklingarna nu innan jul och skall tvätta och förbereda för nästa välkomnande till nyår. Med undantag för julafton som vi ska vara helt lediga. Eller ja, då behöver vi pyssla om våra får och hundarna, säger Jenny Andersson.

En hållbar vit jul med Svensk Fågel

Svensk Fågel gav nyligen ut en ny julfilm som lyfter det hållbara, vita julbordet med svensk kyckling och kalkon.

Extra hållbart blir det att ta tillvara på hela fågeln, inte bara bröstfiléerna utan detaljer som lår, vingar och ben. På Svensk Fågels julbord får alla delar plats. Till och med inkråmet av den helstekta kalkonen kan användas för att laga god sås eller buljong på till mellandagarna.

Ett julbord på svensk fågel blir inte bara hållbart, det blir väldigt gott och hälsosamt också. Leta efter Gula Pippin, Svensk Fågels kvalitets- och ursprungsmärkning i butik så vet du att kycklingen och kalkonen är svensk och att djuren har haft det bra.

En riktigt god och hållbar jul önskar vi på Svensk Fågel!