Dukar upp till fest i samband med Årets Kock 2017

På söndag är det första advent men redan idag dukade Svensk Fågel upp till julbord i samband med delfinalen av Årets Kock i Helsingborg. Svensk Fågel, som är en av flera sponsorer, ville belysa det breda utbudet av fågelprodukter som finns idag och bytte julklassiker som julskinka och prinskorv till varianter helt på fågel.

–    Mycket har hänt under de senaste åren och få känner till att det idag går att köpa allt ifrån kycklingköttbullar till julskinka på kalkon. Ja, idag kan julbordets alla kötträtter ersättas med varianter på fågel. För oss är det ett kvitto på att flera år av produktutveckling har gett bäring och det är vi otroligt stolta över. Att få visa upp det för Sveriges matelit här på Årets Kock känns givetvis extra roligt, säger Maria Donis, VD på Svensk Fågel

Intresset för fågel ökar och allt fler väljer att ersätta det röda köttet. För första gången någonsin röstades kyckling fram som svenskarnas favoriträtt både till vardags och till fest och även intresset för kalkon ökar. Nya siffror visar att försäljningen av hel kalkon ökat med 10 procent under 2016. Men konsumenter nöjer sig inte med vilken fågel som helst – de vill att den ska vara svensk. Åtta av tio konsumenter är beredda att betala mer för kyckling från svenska bönder, huvudsakligen för att det känns tryggt. Trots det är över hälften av kycklingen som serveras på restaurang importerad. Förhoppningen är att samarbetet med Årets Kock ska bidra till ökad kunskap om vad konsumenter efterfrågar.

–    Bland konsumenter har vi kunnat se ett trendskifte där fler väljer kyckling framför det röda köttet av miljö och hälsoskäl. Vår förhoppning är att trenden ska smitta av sig på restaurangvärlden och då är det viktigt att de känner till vårt erbjudande och våra mervärden. Genom samarbetet med Årets Kock vill vi vara med och utveckla branschen och öka både intresset och kunskapen om vår kvalitetsmärkning. Samarbetet gör att vi kan lära av varandra och främja både svenska restaurangbranschens och landbrukets framtid. Bra råvaror är en förutsättning för bra mat, säger Maria Donis.