Öppet brev till Gustaf Lind, generalsekreterare på WWF

Hej Gustaf,

Hållbarhet och klimat är viktigt. Livsviktigt. Min gård som jag brukar har funnits i min släkt i generationer och jag hoppas att mina barn tar över den i nästa generation. Jag tänker att jag är en förvaltare, inte ägare. Jag jobbar hela tiden med att bli ännu mer klimatsmart, öka djurvälfärden och förbättra den biologiska mångfalden. Det gör jag för min familj, mina djur och vår planets skull.

Att ni nu valt att rödlista oss bönder, utan att ens kontaktat mig eller vår branschorganisation är hemskt olyckligt och faktiskt felaktigt. Vi skulle därför omgående vilja ha ett möte med dig och dina kollegor. På det mötet kommer vi att presentera våra uppdaterade, svenska studier. Studier som visar att vi är det mest klimatsmarta köttslaget, att mina och andra djur mår bra och hur vi lyckas hålla antibiotikaförbrukningen på en otroligt låg nivå.

Det kanske mest anmärkningsvärda är att ni inte varit ute på våra gårdar och faktiskt, med egna ögon, sett hur vi driver våra lantbruk, tar hand om våra djur och bidrar till en levande landsbygd. Så därför bjuder jag här in dig att komma ut till min gård i Småland. Och över en fika berätta för dig om min vardag och hur svensk uppfödning går till.

Ser fram emot att du återkommer med förslag på datum för möte samt när du kan besöka min gård utanför Fliseryd i Småland.

Med vänlig hälsning,

Jenny Andersson, ordförande i branschorganisationen Svensk Fågel och lantbrukare i fjärde generationen på Bankebergs gård utanför Fliseryd i Småland.

Frågor och svar med anledning av WWF:s köttguide