Sveriges yngsta mästerkockar tillagar svensk kyckling

Ikväll är det dags för landets skickligaste småkockar att tillaga svensk kyckling i TV-rutan. Femte säsongens av Sveriges yngsta mästerkock bjuder på tips och tricks med svensk kyckling i köket. Förutom att kreativa gourmeträtter skapas lär sig de små mästerkockarna att hantera en hel kyckling på rätt sätt, hur den ska styckas och tillagas.

I förra veckan tilllagades klimatsmarta kycklingtacos och ikväll ges förutom tips om hantering och tillagning även råd  om hur du säkerställer att den kyckling du köper är svensk och uppfödd på bästa tänkbara sätt. Det garanterar Svensk Fågels märkning Gula Pippin.

Matglädje och spännande tävlingsmoment
Tanken med TV-programmet Sveriges yngsta mästerkock är att lyfta barns matglädje och kreativitet i köket. Det är också en spännande tävling. Tolv småkockar mellan 9 och 12 år visar prov på sin skicklighet i en mängd tävlingsmoment. De lagar allt från tacos och skolmat till havskräftor, ripa och crème brûlée. Juryn består även detta år av de hyllade kockarna Tina Nordström, Danyel Couet och Paul Svensson.

Årets säsong av Sveriges yngsta mästerkock är enligt TV 4 den roligaste och charmigaste säsongen hittills.

– Deltagarna är goa ungar med mycket jäklar anamma som är totalt orädda för utmaningar. De skrattar och gråter om vartannat. Några av dem börjar som väldigt osäkra men får sedan glänsa på sin alldeles egna scen, säger jurymedlemmen Tina Nordström.

Vinnaren av Sveriges yngsta mästerkock får förutom vinnarstatyetten en resa för hela familjen till London med privatlektioner i matlagning på Jamie Oliver Cookery School.

Programmet med kycklingfokus sänds på TV 4 ikväll kl 20. Sveriges yngsta mästerkock finns även att se i efterhand genom TV 4 play.

Se programmet här

Deltagare i Sveriges yngsta mästerkock 2018:

Alex Shahin, 12 år, Örebro.

Alexander Andersson, 12 år, Ystad.

Amanda Ekelund, 9 år, Bara/Malmö.

Eirik Selnes, 11 år, Gävle.

Ella knapp Johnson, 11 år, Stockholm.

Erik Löfholm, 12 år, Falköping.

Eugen Enqvist, 9 år, Stockholm.

Lily Larsson, 12 år, Ås/Östersund.

Lizzie Magnusson, 12 år, Skummeslövsstrand/Båstad.

Märta Jobeus, 12 år, Stockholm.

Nicholas Norgren, 10 år, Stockholm.

Olivia Lundgren, 11 år, Skanör-Falsterbo.