Grön och vit trend

Att vara bonde i dag är mer än att odla spannmål och föda upp djur. Det handlar om att verkligen ta hand om och bevara vår jord till nästkommande generationer – att arbeta hållbart. Henrik Lillje utanför Köping är en av alla Svensk Fågels hjältar. Han har tillsammans med sin familj byggt upp ett eget kretslopp på gården.

Men det slutar inte här. Medlemsföretagen har länge arbetat med att minska svinnet i hela värdekedjan. En viktig del av detta är att använda hela djuret. Inget ska gå till spillo.

Och arbetet fortsätter, både på gården och på företagen. Hållbara livsmedel är de som är bra för miljön och klimatet men också för ekonomin. Genom vårt arbete bidrar vi till ett hållbart samhälle – både för bönder, landsbygd och oss konsumenter.

Glädjande nog gillar konsumenterna det Svensk Fågel gör. Vi har aldrig någonsin ätit så mycket svensk kyckling och kalkon som nu! Jag håller med Johan Åkesson som intervjuas i detta nummer om att den omfattande hälsotrenden gynnar kyckling. Samtidigt finns stor utvecklingspotential. Tack vare produktutveckling kan konsumenter idag äta chark, burgare och stek, helt och hållet på fågel. Detta är också ett led att ta tillvara på hela fågeln.

TV-kocken Tareq Taylors mission att lära ut vad kyckling är och hur den kan tillagas är oerhört viktig. För precis som han säger är kyckling en universell råvara – alla äter kyckling och mycket!

Trevlig läsning
Maria Donis, vd Svensk Fågel.