Svensk kyckling huvudråvara i Årets Kock

Svensk hel kyckling från Svensk Fågels medlemsföretag Bjärefågel är huvudråvara i den tävlingsrätt som ska presenteras för juryn under finalens första dag i Årets Kock 2018 – fredagen den 28 september.

– Ett glädjande besked och väldigt spännande att se vad landets främsta talanger kan hitta på med svensk kyckling. Det är en råvara som förtjänar att lyftas upp i kökets finrum både med tanke på dess låga klimatavtryck och eftersom svensk kyckling föds upp under både djurskyddsprogram, sträng djurskyddslag och i princip utan antibiotika, säger Maria Donis, VD för Svensk Fågel.

Under finalen i Årets Kock 2018 tävlar åtta finalister i flera delmoment, endast fyra går vidare till dag två. Många av delmomenten är hemliga fram tills dess att tävlingen drar igång, men en tävlingsrätt kan kockarna förbereda och öva på.

Den tränade tävlingsrätten som lagas fredagen den 28 september är en varm förrätt, mellanrätt eller huvudrätt med kycklingen som tydlig huvudråvara. Den skall serveras i sex portioner och finalisterna har 9 timmar och 30 minuter på sig att färdigställa tävlingsrätten.

– Svensk kyckling är i dag en fantastisk råvara som vi vill lyfta för att den hamnat lite i skuggan av de ädlare produkterna. Dessutom erbjuder en hel kyckling många olika möjligheter för finalisterna. Vi har bara tagit bort huvudet men lämnat allt övrigt kvar; från hals och fötter till inälvor, hjärta och lever – detaljer som det kan göras mycket gott och spännande med, säger Anders Dahlbom Wettergren, Årets Kock 1993 och tävlingsledare för Årets Kock 2018.

Finalister Årets Kock 2018

  • David Lundqvist, Grand Hôtel Saltsjöbaden, Saltsjöbaden
  • Ludwig Tjörnemo, Operakällaren, Stockholm
  • Martin Moses, SK Mat & Människor, Göteborg
  • Peter J Skogström, Mat & Vin Slottsparken, Malmö
  • Lars Niklasson, Lilla Ego, Stockholm
  • Jonas Alvin, Stångs magasin, Linköping
  • Anders Johnsson, Rejmes Restaurang, Örebro
  • Magnus Persson, Stureplansgruppen, Stockholm

Mer om kycklingen

Ras: Rowan Ranger från Bjärefågel, ett av medlemsföretagen i Svensk Fågel, är uppfödd på svensk majs, spannmål och baljväxter. Slaktålder: 53-56 dagar. Vikt: cirka 2 000 gram. Levereras med hjärta och lever. Efter slakt lågtemperaturskållas fågeln och luftkyls sakta. Därefter hängs fågeln i fallande kyla +2 grader i 4-5 dagar. Varje tävlande får två kycklingar.

Finalisternas förutsättningar

  • Finalisterna fick information om råvara och tävlingsförutsättningar tisdagen den 4 september.
  • Fonder, buljonger och skyer får medtagas.
  • Inga färdiga såser får medtagas.
  • Inget bröd får medtagas.
  • Inget animaliskt protein får medtagas.
  • Inget färdiglagat, skalat eller förpreppat får medtagas.
  • Inga kryddmixer får medtagas. Dessa ska mixas på plats.

Mer om Årets Kock-tävlingen och finalen 2018 hittar du här