Sveriges största solcellsanläggning invigs av minister

På måndag, 20 augusti kommer landsbygdsministern Sven-Erik Bucht till Husby Gård där kycklingbonden Per Watz inviger Sveriges största solcellsanläggning. Den 2500 kvm stora solcellsanläggningen på kycklingstallarnas tak gör gården självförsörjande på el, ett viktigt och naturligt steg för Husby Gård för att driva ett klimatsmart jordbruk. 

–  Många intresserar sig för hur man skapar ett modernt och hållbart lantbruk och därmed en levande landsbygd. Inte minst Sveriges tyngsta politiker. Vi är därför glada och stolta över att få välkomna landsbygdsministern till Husby Gård till invigningen av vår nya solcellsanläggning, säger Per Watz.

På den stora gården norr om Eskilstuna driver han en kycklinggård tillsammans med sin familj. Per  Watz övertog gården redan som 23-åring och har hela tiden fortsatt att utveckla och expandera sin verksamhet. Som bonde lever han nära naturen och Per har länge haft ett kretsloppstänk:

− Att driva ett klimatsmart jordbruk ligger mig verkligen varmt om hjärtat. Sedan 2017 använder vi biobränsle på gården och installationen av en solcellsanläggning kändes som ett naturligt och viktigt steg.

Den 2500 kvm stora anläggningens solpanelerna gör gården självförsörjande på el och är installerade av ”El av Sol”, ett Västeråsbaserat bolag som börjar bli välkänt bland svenska gårdar och jordbruk. VD är David Sundén:

− Vi ser att de som satsar på att producera sin egen el blir både självförsörjande och gör en insats för klimatet och planeten vi bor på. Det är förstås win-win och därför en mycket lyckad investering. Per Watz anläggning på Husby gård är den största vi har installerat hittills. Vi är glada över att Sveriges landsbygdsminister blev intresserad, medverkar vid invigningen och vill träffa Per och se hur en modern bonde tänker och agerar, säger David Sundén.

Under visningen av solcellsanläggningen som hålls av Håkan Lindberg, grundare av El av Sol kommer Sven-Erik Bucht tala om en levande landsbygd och klipper bandet till solcellsanläggningen.

Fakta om Husby gård
Husby Gård ligger vid Kvicksund strax utanför Eskilstuna och är en modern gård som arbetar med den senaste tekniken. De föder upp ca 2.5 miljoner kycklingar per år och brukar ca 400 ha mark. På gården arbetar 5 heltidsanställda.

Mer om Per Watz hittar du här, i hans bondeporträtt.