Inget utbrott av campylobacter i kycklingflockar

Under veckan har vi med viss förvåning läst en rad artiklar i olika medier om ett ”utbrott av campylobacter i svenska kycklingflockar”. Vi ser inget utbrott utan tvärtom för säsongen, ett ovanligt lågt antal flockar med campylobacter. Sommartid kan annars betecknas som högsäsong (se graf nedan) så information om vikten av hygien i samband med hantering av såväl rå kyckling som vid hantering av andra livsmedel under ”rötmånaderna” är givetvis viktig.

Samtidigt som rå kyckling brukar lyftas fram som en känd risk finns det sommartid väldigt många andra källor till campylobacter, som tex orent vatten, flugor och kontakt med djur och andra livsmedel.

Nu har vi ju dessutom semestertider när många svenskar reser utomlands. Enligt Folkhälsomyndigheten har ungefär hälften smittats utomlands, vilket inte är så förvånande i och med att förekomsten av campylobacter hos kyckling i andra länder inom och utanför EU är avsevärt högre än i Sverige.

Campylobacter och resistens
I en studie som genomförts av Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket, 2021 redovisades att resistens hos Campylobacter jejuni, den vanligaste bakterievarianten bakom sjukdomsfallen hos människa, var vanligare bland fallen smittade utomlands. 76 procent av bakterierna i prover från personer smittade i Sverige var känsliga mot all antibiotika, jämfört med bara 21 procent i de utlandssmittade fallen.

Mer om campylobacter