Vassmolösa gård i Småland drivs av kycklingbonden Markus Johansson tillsammans med sambon Helén och Markus föräldrar Jan och Agneta. Här föds god, hälsosam och klimatsmart kyckling upp till leverantören Guldfågeln.
Vid sidan om kycklinguppfödningen inackorderas 35 hästar. Markus och Helén odlar även 420 hektar åker, som används till kycklingarnas foder. Halm och flis från grödorna värmer upp kycklingstallarna som i sin tur ger gödsel till åkern. Därmed skapas ett eget kretslopp på gården.
Som medlem i Svensk Fågel följer kycklinguppfödningen på Vassmolösa gård tuffa krav när det gäller djurvälfärden. Oberoende kontroller sker kontinuerligt på gården. Genom god förebyggande skötsel av djuren är djurhälsan så bra att ingen antibiotika behövs för att behandla djuren. Man använder foder utan fiskmjöl, som istället består av vegetabiliskt GMO-fria huvudråvaror med ansvarsfullt odlad soja.
Vad är det bästa med ditt jobb som kycklingbonde?
Att få jobba med djur, jag är en sann djurvän och vill se till att kycklingarna har det bra.
Varför ska man välja svensk kyckling?
Dels för att stödja vad vi och Svensk Fågel står för, att vår svenska kyckling är uppfödd under kontrollerade former, med bästa tänkbara djurskydd och klimatkrav. Genom att köpa svensk kyckling stödjer du även svenska kycklingbönder, gynnar svensk produktion och skapar biologisk mångfald.
Favoritkycklingrätt?
Helénes gryta med kycklinglårfilé och grönsaker som serveras med ris.