Mästerkocken Christian Hellbergs krämiga och syrliga vinnarsoppa från 2001 med jordärtskocka som är i säsong och som reder utan att så mycket extra smör behövs. Serveras här i en härlig mix med friterat kycklinglår, bakat kycklingbröst och krust på kycklingskinn med friterade örter.
Recept:
1 ugnsrostat kycklingskrov används som smaksättare till 7 dl rostad kycklingbuljong
2 dl grädde
50 g smör
1 gul lök, skalad
1 klyfta vitlök, skalad
150 g jordärtskocka, skalad
Saften från 1 citron
1 kruka körvel
50 kallt smör till montering
Hacka och sverta lök, vitlök och jordärtskocka i smör. Slå på biljonen och låt koka i 15 minuter.
Slå i grädde, låt koka i ytterligare 10 minuter. Mixa slät i mixer, tillsätt körvel och smaka av med citron, salt och peppar. Mixa och sila.
Mixa i kallt smör till önskad konsistens.
Friterat kycklinglårfilé
200 g lårfilé
100 g blomkål, i små buketter
4 vispade ägg och 2 dl polenta till panering (glutenfritt!)
Salt
Citron, skalet
1/2 kruka Gräslök, skuren fint
Stycka kycklingen i mindre bitar, panera i ägg och polenta, samma med blomkål.
Fritera i rapsolja tills gyllene på 160 grader, låt rinna av på papper.
Vänd runt i citronskal & gräslök. Smaka av med salt.
Bakade kycklingbröst
2 kycklingbröstfileer (skinnet används till krust )
50-100 g Smör
Vitlök , 3 klyftor med skal
1 kvist rosmarin
Salt, svartpeppar
Krossa vitlöksklyftorna. Stek vitlök, rosmarin i smör. Lägg i kycklingbröst och stek gyllene, ös med smöret hela tiden. Smaka av med salt, peppar. Låt vila. Skiva brösten i cm tjocka skivor.
Krust på kycklingskinn
2 kycklingskinn
Olivolja
Salt/ svartpeppar
Kryddigt krispigt kycklingskinn (6 st). Lägg kycklingskinnet på bakplåtspapper, rippla på olivolja.
Grädda i ca 30-40 minuter, på 180 grader, tills skinnen är riktigt krispigt och gyllene. Låt det krispiga kycklingskinnet svalna på hushållspapper, salta och peppra.
Fritera : 100 g blandade örter, jag har använt rosmarin, persilja och timjan. Låt rinna av på hushållspapper.
Hacka örterna fint. Hacka skinnet fint och blanda med friterade örter.