Nu lanseras rapporten “Our Food in The Anthropocene: the EAT-Lancet Commission on Healthy Diets From Sustainable Food Systems”. Här rekommenderas kyckling och ägg som dominerande källor till animaliskt protein.
EAT-apporten visar på global nivå hur vi behöver ställa om vårt livsmedelssystemet så att det resulterar i både bättre hälsa för människor och ökad hållbarhet för planeten.
Rapporten behandlar en rad olika ämnen, som hälsa, kost, klimat, miljö, fiske och jordbruk.
Några slutsatser:
– Att förse en växande befolkning på 10 miljarder år 2050 med mat som är både hälsosam och hållbar kräver att vi ställer om vår kosthållning, förbättrar livsmedelsproduktionen och minskar matsvinnet. Att uppnå rapportens vetenskapligt grundade mål för en hälsosam kost inom planetens gränser kommer att kräva betydande förändringar, men är inom räckhåll.
– Kostråden som presenteras i rapporten innebär att vi bör få i oss vår huvudsakliga energi från fullkorn och rotfrukter, grönsaker och frukt. Rött kött och socker bör begränsas.
– Kyckling och ägg rekommenderas som dominerande källor till animaliskt protein. 29 gram kyckling per dag är den mängd som rekommenderas i EAT-rapporten. Det är 2 gram mer än vad vi äter i Sverige idag, där förbrukningen av kyckling ligger på 27 gram kyckling per person och dag.
29 gram kyckling per dag kan låta lite men sett till portionsstorlek är det 203 gram i veckan vilket motsvarar en till två portioner kyckling i veckan.
– En sådan global omställning av kosten kan leda till stora hälsofördelar, vilket potentiellt kan avvärja 10,9-11,6 miljoner förtida dödsfall per år, enligt rapporten.
Mer information: