Helstekt kalkon med spetskål, smör, dragon och vitlöksrubb
1 kalkon, ca 5 kilo,
FYLLNING:
500 g smör, tärnat och rumstempererat
2 röda chili
2 gröna chili
3 citrongräs stjälkar
3 schalottenlökar, skalade
Färska örter, grovt hackade
Salt
RUBB:
2 dl torkad dragon
½ dl vitlökspulver
½ msk chiliflakes
1 dl farinsocker
Mixa allt i kryddkvarn till ett fint rubb.
Banka citrongräset så all smak kommer fram. Skär chili i slantar, skiva löken, blanda med smör och övriga ingredienser. Fyll kalkonen och bind ihop benen. Rubba hela kalkonen med dragonrubb, strö på salt. Baka sedan kalkonen på 225 grader i ca 20 minuter, ta ut och vänd på kalkonen, så att den bakas klart med bröstet ned, sänk sedan ugnen till 170 grader. Jag brukar räkna en timme per kilo kalkon.
När kalkonen är klar så skall temperaturen vara 70 grader inne vid lårbenet.
PÅ PLÅTEN:
Lägg på plåten efter ca 1 timme
300 g smör
2 spestkål
6 äpplen
4 silverlökar
5 dl vatten
2 dl kycklingfond
2-3 msk mörk sirap
Salt och peppar
Dela kål, äpplen och lök i grova bitar. Salta och peppra. Droppa på sirap på kålen. Lägg allt på plåten, smör vatten och buljong. Ös sedan kalkonen varje halv timme.
Jag brukar sedan sila av vätskan och koka ihop med grädde och en klick svartvinbärs gelé, att ha till sås.
Serveras med hasselbackspotatis. Smaklig Thanksgivingkalkon!
Recept: Christian Hellberg – receptet har även filmats i samarbete med Sverige Springer.