Näringslära och hälsosam kyckling

Kyckling blir mer och mer populärt. Allt fler upptäcker att det vita köttet är gott, lättlagat och enkelt att variera. När det svenska köket inspireras av matlagning i andra kulturer är kyckling ofta en huvudkomponent. Kyckling är också tillåtet i de allra flesta stora religioners kosthållning.

Men kyckling är inte bara gott, det är dessutom bra för dig. Tack vare låg fetthalt, fullvärdigt protein, viktiga vitaminer och mineraler är kyckling en av de nyttigaste köttsorterna som finns.

Fullvärdigt protein
Protein är det näringsämne som krävs för att vi ska kunna bygga nya celler. Proteinet i kyckling och kalkon är så kallat fullvärdigt och innehåller alla de livsviktiga aminosyror som kroppen själv inte kan producera. Fullvärdigt protein gör det också lättare för kroppen att ta upp protein som finns i grönsaker, pasta, ris eller bröd.

Proteininnehåll i gram per 100 gram kött
Kycklingfilé: 23,1
Ryggbiff av nöt: 21,8
Fläskfilé: 20,6
Kikärtor:19,5

Lite och omättat fett
Kyckling har i jämförelse med många andra livsmedel en låg fetthalt. Fettinnehållet varierar i de olika styckningsdetaljerna, men den lilla mängd som finns har en bra och balanserad fettsyrasammansättning. Precis som annat kött och även fisk, tar kycklingen upp ytterst lite av det matfett man använder vid stekning.

Fettinnehåll i gram per 100 gram
Kycklingfilé utan skinn: 1,2
Kycklingfilé med skinn: 6,9
Fläskfilé: 2,6
Oxfilé: 4,4
Entrecôte: 9,5
Falukorv: 18-23
Kikärtor: 6

Vitaminer, mineraler och spårämnen
Kyckling innehåller viktiga b-vitaminer, järn, zink, magnesium och flera andra mineraler och spårämnen.

Förbättrat järnupptag
Jämfört med nöt och gris, så är järninnehållet i kyckling något mindre. Men här hittar man den så kallade köttfaktorn. Köttfaktorn gör att man bättre tillgodogör sig det järn som finns i köttet och i måltidens övriga komponenter.

Antioxidanter skyddar kroppen
Selen är ett spårämne och en av de viktigaste antioxidanterna som vi behöver i vår kost. Antioxidanter förhindrar skador som de så kallade fria radikalerna kan åstadkomma i kroppen. Fisk, fågel, kött och mjölkprodukter är värdefulla selenkällor.

Hälsorecept med svensk kyckling och kalkon

Senast uppdaterad: 22 mars 2017