Svensk kyckling – mycket protein för pengarna

Tuffa tider kräver smarta lösningar. Det handlar om att få mycket protein och näring för pengarna. När du väljer svensk kyckling får du livsviktig näring och inte minst fullvärdigt protein. Kycklingen innehåller samtliga nio essentiella aminosyror som din kropp behöver. Lägg till nyttiga vitaminer, mineraler, en låg fetthalt och du har en utmärkt råvara.

Protein bygger din kropp

Protein fungerar som kroppens byggstenar och behövs till exempel för att bygga upp muskler och enzymer. För alla som tränar och vill bygga eller bevara muskler är det extra viktigt att få tillräckligt med protein från maten. Men det är skillnad på protein och protein. Proteinet i kyckling är lätt för kroppen att ta upp och använda. Svensk kyckling har nämligen hög kvalitet på proteinet – det är så kallat fullvärdigt. Det betyder att det innehåller alla livsviktiga aminosyror som kroppen behöver varje dag. Animaliska livsmedel som svensk kyckling har högre proteinkvalitet jämfört med vegetabiliska livsmedel.

De livsviktiga nio
Om vi ska gå lite mer på djupet så består protein av mindre beståndsdelar – en kedja av aminosyror. Totalt finns det tjugo och av dem är nio essentiella. Det betyder att kroppen inte kan tillverka dem på egen hand utan de här nio aminosyrorna behöver tillföras utifrån – från maten vi äter.

Och för er som vill veta vad de livsviktiga aminosyrorna heter så kommer de här: valin, histidin, isoleucin, leucin, lysin, metionin, fenylalanin, tryptofan och treonin. I kyckling finns alla nio.

Inte nog med det
Det fullvärdiga proteinet är även utmärkt på andra sätt. Det gör nämligen att det blir det lättare för kroppen att ta upp proteinet som finns i grönsaker, pasta, ris eller bröd. Och det gör det också enklare för kroppen att tillgodogöra sig vitaminer och mineraler i maten som till exempel järn. Så fyll tallriken med svensk kyckling, spänstiga grönsaker och din favoritkolhydrat och du har en komplett och näringsrik måltid.

Och vinnaren är
För att mäta kvaliteten på proteinet har experter tagit fram ett system för proteinpoäng. Här räknar de i något som heter PCDAAS eller DIAAS. Kort och gott kan man kalla det för mått på proteinkvalitet. Här har man tagit hänsyn till aminosyror och hur väl proteinet absorberas och omsätts i kroppen.  WHO definierar ”good quality protein” som protein med ett PDCAAS-värde på 1 eller högre för fullvärdigt, det vill säga bra proteinkvalitet. Här ligger kycklingbröst på 1.08.

Fullproppat med nyttigheter
Förutom att svensk kyckling är en proteinbomb så finns det mycket mer nyttigheter i din kycklingmåltid. Den svenska kycklingen har låg fetthalt. Fettet i kyckling har en fin balans mellan olika typer av fettsyror. Jämfört med nöt- och griskött har den en högre andel omättade och en lägre andel mättade fettsyror. Och det är bra. Mättade fettsyror kan bidra till höjda blodfetter och hjärt- och kärlsjukdomar.

Kyckling innehåller också flera värdefulla näringsämnen. Eller vad sägs om B-vitaminer, järn, zink, selen och magnesium. Det finns även D-vitamin som är ett av få näringsämnen som vi riskerar att få för lite av i de nordiska länderna. D-vitamin bildas i huden av solens strålar och finns även i mat som kyckling i fisk, kött, ägg och mjölk. 

Hallå – Dietiststina!

Svensk Fågels egen dietist Stina Nordqvist är vår kost- och näringsspecialist och kan allt som är värt att veta om det goda, nyttiga fågelköttet.

Är svensk kyckling en protein- och näringsbomb?
Ja, absolut – svensk kyckling har ett högt innehåll av fullvärdigt protein, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Samtidigt är fetthalten låg och det fett som finns är av bra kvalitet med väldigt låg halt mättat fett.

Passar kycklingen alla?
Ja, både barn, äldre och alla däremellan. Kyckling fungerar också bra för de som äter enligt olika religiösa regler eller dieter.

Är det inte bättre att välja bort kyckling och animaliskt protein när plånboken är tunn?
Nej, tvärtom – svensk kyckling är prisvärd mat, du får mycket protein och kvalitet för pengarna. Vill du spara pengar är det smart att ta tillvara på hela kycklingen. Laga buljong på skrovet och släng mindre rester och få så lite svinn som möjligt.

Hur lagar jag kycklingen bäst för att behålla alla nyttigheter?
Bäst bevaras alla nyttigheter om du tillagar en hel kyckling i ugn och därefter tar tillvara på skrovet gör en buljong eller en soppa på det, förutom, vitaminer och mineraler smak får du då i dig mycket kollagen (ett proteinämne) från brosket.  Annars är stekning av exempelvis skivad bröstfilé det som går snabbast och bevarar smak och näringsämnen på ett bra sätt.

Fett i matlagningen, som tex lite olja när du steker kycklingen ger förutom god smak (fettlösliga smakämnen löses upp) också ett lättare upptag av de fettlösliga vitaminer (A, D, E och K) som finns i kycklingen. Tänk på att kycklingköttet ska bli helt genomstekt utan rosa detaljer (men stek inte FÖR länge, då blir kycklingen torr och smaklös). Idag kan man också köpa färdiglagad och färdigskivad så kallad minutkyckling i butik och grillad kyckling som redan är tillagad. Till sist är det som alltid viktigt med hygien och sunt förnuft i köket och att hetta upp kycklingen till minst 70 grader när du tillagar.

Vad passar att servera till kycklingen?
Vi brukar säga att grönsaker är kycklingens bästa kompis. På Svensk Fågel har vi även tagit fram en  kartläggning tillsammans med Grythyttan med kycklingens bästa smakkompisar – läs mer om det här. 

 

Senast uppdaterad: 16 februari 2023