I veckan publicerades en debattartikel i Dagens Nyheter, om hur för lite hemkunskap i skolan bidrar till dålig kunskap om kökshygien bland unga. Bakom artikeln står flertalet experter, som månar om att nya generationens matkonsumenter redan i tidig ålder ska få de hygienkunskaper som behövs för att leva ett friskt liv. Vi är mycket glada för att ett sådant viktigt ämne får ta plats i debatten.
En ny avhandling från Uppsala universitet visar tydligt att kunskaper gällande livsmedelshygien bland unga konsumenter är bristfälliga. Av 530 tillfrågade elever i årskurs 9 saknade till exempel var femte kunskap om att kycklingkött alltid behöver vara genomstekt, och eleverna var också omedvetna om vikten av handtvätt.
I Sverige drabbas ungefär 500 000 personer av matförgiftning varje år och minst en tredjedel av fallen misstänks ha sitt ursprung i det privata hushållet. Inom hem-och konsumentkunskap, som är obligatorisk undervisning för alla barn, finns det utrymme att lära framtida konsumenter att göra medvetna val. Men ämnet är idag grundskolans minsta, sett till antalet undervisningstimmar. Det är dags för en förändring, menar artikelns experter.
Läs mer här, och vill du också få konkreta tips på vad du ska tänka på i köket, spana in vår film med Marie-Louise Tham, professor i livsmedelshygien.