Tareq Tayor om sin matfilosofi, Kockarnas kamp och varför det behövdes en bok om kyckling.
En resa bakåt i tiden blev en oväntad resa framåt. För det var i sin strävan efter att återuppleva smaker och dofter från barndomen som Tareq Taylor förstod det som kommit att prägla sättet han arbetar med mat. Att vår natur är en outsinlig källa av rikedomar, ständigt växlande efter årstid. Och det är att leva i symbios med säsongerna som fortsätter att inspirera denna omåttligt populäre TV-kock, krögare och kokboksförfattare – just nu högaktuell i Kockarnas kamp.
Det här är första gången vi ser dig tävla i mat – och du tar hem nästan vartenda moment! Blev du själv överraskad av att det gick så bra redan från start?
Lite överraskande var det allt. Men vad som skiner igenom tror jag är det dagliga arbetet som kock, och det handlag som liksom sätter sig i ryggmärgen efter ett tag. Hacka, stycka, vispa – det är något du gör till vardags, hela tiden. Jag har också erfarenhet av att arbeta som ensam kock i kök, då man får göra allt. Det lär man sig mycket av.
Hur var stämningen er deltagare emellan?
Fantastisk! När det var tävling var det tävling och alla gick in i sina egna bubblor. Men utanför umgicks vi som vänner och kollegor. Jag har fortfarande kontakt med de andra, vilket känns jätteroligt.
Hur skulle du beskriva din matfilosofi?
Jag vill låta maten tala sitt eget språk, och vara ärlig mot mig själv och råvarorna. Det behöver inte vara komplicerat. Det enkla, det mindre är mitt fokus. Jag brukar ställa mig frågan; vilka är de tre viktigaste smakupplevelserna jag vill att maten ska ge? Och så bryter jag ner och jobbar därifrån. Jag använder mig av lokala råvaror i mesta möjliga mån, men hämtar intryck från hela världen.
I våras gav du ut en hel bok om kyckling. Berätta lite om arbetet med den.
Arbetet har varit idogt! Jag tyckte att det saknades en bok om vad kyckling är, och ville skriva om själva råvaran. Vilka alternativ finns det där ute, vad betyder alla begrepp. Som konsument är det lätt att bli vilseledd av kanske en fin förpackning, men många saknar kunskap att stå på. Den informationen ville jag bidra med, underlätta för människor att göra medvetna val. Och också starta en diskussion kring kyckling, precis som det har funnits diskussioner om exempelvis griskött. Slutligen ville jag fylla boken med en massa härliga recept. Kyckling är en universell råvara, alla äter kyckling – och mycket!
Kyckling var en middagsfavorit redan på 60-talet men fanns i huvudsak i frysdiskarna. Många av dagens konsumenter eftersöker en färsk och framförallt svensk fågel som man vet har vuxit upp under goda förhållanden. Hur ser du på den historiska resa som kyckling har gjort i Sverige?
Jag ser det som att kycklingen har gjort samma resa som mycket annat svensk mat. Det finns två huvudsakliga anledningar till varför konsumenter hellre väljer färskt än fryst idag; dels har den frysta maten lägre status och dels har man mindre tid för att laga mat. Vi är minutkonsumenter och färska råvaror kan hanteras smidigare och snabbare. Jag upplever det som att frysdiskarna, vilka domineras av halvfabrikat, är på tillbakagång. I den bästa av världar lagar vi alla mat från grunden.
Hösten är här på riktigt. Vilka av dina kycklingrecept passar bäst för årstiden?
Cacciatoren, den italienska jägargrytan, är svårslagen. Annars en mustig coq au vin.