Den svenska kyckling- och kalkonbranschen fortsätter att gå bra, det visar färska siffror som presenterades under Svensk Fågels bolagsstämma i fredags. Siffror visar även på en ökad import från EU. Det innebär att konsumenter får en kyckling som inte kontrolleras av myndigheter på samma sätt som svenskproducerad.
Produktionen av svensk kyckling och kalkon ökade i Sverige med drygt 8 respektive 11 procent under 2016. Samma år ökade importen av fågelkött till Sverige från övriga EU med totalt 6 procent. Enligt statistik från Europakommissionen stod Brasilien för hela 56 procent av den totala importen av kyckling inom EU under året.
– Vi är väldigt stolta över att alltfler väljer kyckling och kalkon från svenska bönder. Vi ser att fler konsumenter värderar våra produkters höga krav på säkerhet och god djurhållning. Importen från övriga EU kontrolleras inte på samma sätt, något som få konsumenter känner till, berättar Maria Donis, vd Svensk Fågel
Under stämman presenterade även Annica Sohlström, generaldirektör på Livsmedelsverket, deras huvudriktlinjer. De syftar till att kontrollera och motarbeta matfusk genom exempelvis särskild metodik och tipstelefon. Svenska myndigheter har idag inte möjlighet att kontrollera produkter som importeras från ett annat EU-land. Det är i stället upp till varje EU-land att kontrollera sin import.
– Regleringen som finns i EU idag gör det svårt för konsumenter att veta varifrån maten kommer. Exempelvis kan en kyckling från Thailand eller Brasilien märkas med ursprung EU så länge den värmebehandlas och paketeras inom gränserna, fortsätter Maria Donis.