Christian Hellbergs klimatsmarta kycklingtacos

SVENSK FÅGEL ❤️ ÅRETS KOCK

Två sorters taco på världens bästa fågel, svensk klimatsmart kyckling. Lätt att laga. Och äta – inget porslin eller bestick behövs. Svenska råvaror med mångkulturella smaker.

 
Christian Hellberg, i Svensk fågels monter på Årets Kock 2018

 

CHICKENLEGS OF FIRE tacostyle

8 små tortillas ( majs eller vete)

Rosta i torr, het panna

 

KYCKLINGKLUBBOR

1 kilo kycklingklubba

1 dl olivolja

1 msk pimento paprikapulver (rökt)

1 tsk cayennepeppar

2 tsk vitlökspulver

1 tsk torkad oregano

1 tsk chilliflakes

1 tsk spiskummin

Lite salt. Blanda samman de torra kryddorna.

Gnid in kycklingklubborna i olja och de torra kryddorna. Lägg på en plåt och baka i ugn på 180 grader, ca 30 minuter.

Tag ut och blanda med världens godaste bbq sås.

Kör i ugn på 225 grader, ca 15 minuter.

Tag ut, låt svalna.

Plocka köttet från kycklingklubborna.

 

BBQ SÅS ( lean & mean)

3 dl ketchup

1 dl äpplejuice

2 msk Worcestersås

1 msk dijonsenap

1 dl äppelcidervinäger

2 msk paprikapulver

2 msk chilipulver

1 msk svartpeppar, malen

2 dl farinsocker

2 dl mörk kycklingfond

1 röd chili

2 gullökar, skalade

4 klyftor vitlök, skalade

2 lagerblad

1 dl rapsolja

Skär lök, chili & vitlök fint. Fräs i olja, tillsätt alla torra kryddor, fräs ytterligare i några minuter. Tillsätt farinsocker. Rör runt. Slå i kycklingfond, låt koka 2 minuter. Tillsätt resterande ingredienser och sänk värmen, låt småputtra till önskad konsistens.

Smaka av med salt, lite grön tabasco, mer söt eller surt. Ditt val!

Serveras med picklad rättika & syrad grädde

FRITERAD MAJSKYCKLING taco style

8 små tortilla ( majs eller vete)

KYCKLINGBRÖST

2 majskycklingbröst

Salt, peppar

2 ägg, lättvispade

2 dl Polenta

Skiva kyckling i cm tjocka skivor. Salta och peppra. Vänd i ägg och sedan polenta.

Fritera på 170 grader tills gyllene.

SALSA

2 klyftor vitlök, med skal

2 gröna chili

1 kruka koriander

1/2 gurka, skalad

1 avokado

1/2 knippe bladpersilja

1 lime, skal och juice

1/2 – 1 dl olivolja

Rosta vitlök och chili i torr het panna. Ta bort skall från vitlök och stjälken från chili. Mixa med olivolja. Tillsätt koriander. Smaka av med lime och salt. Strimla persilja fint. Tärna avokado och gurka.

Blanda samman. Tänk på att vända i oljan i grönsakerna så det blir en tät och inte för lös salsa, tacos är litet söligt att äta ändå..

CHILIMAJONNÄS

3 dl rapsolja

2 äggulor

1 msk vinäger

1 msk dijonsenap

1/2 msk schrichasås

Salt , lite chiliflakes

Vispa senap, vinäger, schrirassa och äggulor. Tillsätt oljan under konstant vispning i en tunn stråle.

Smaka av med chiliflakes och salt.

Serveras med picklad svensk rödlök och väldigt mycket färsk koriander.

Recept: Christian Hellberg, Årets kock