Sallad med helgrillad kyckling, sesamrostad broccoli, råhyvlade grönsaker, saltade pistagenötter och citrongräsdressing.
Helgrillad kyckling
1 hel kyckling
0,5 msk chilipulver
0,5 msk paprikapulver
0,5 msk vitlökspulver
0,5 msk salt
Blanda alla kryddor och gnid in kycklingen med dom. Låt stå i 30 minuter. Placera i ugnsform och grilla kycklingen i ugn på 180 grader tills innertemperaturen är 72 grader vid benet. Pensla kycklingen då och då med fettet som släppt och runnit ut. Rulla in i folie och låt vila i 30 minuter. Plocka fina bitar. Slå köttsaften som samlats i folien över kycklingen. Rör runt till en buljong och vänd den plockade kycklingen i buljongen innan servering.
Tips! Om du har bråttom: byt ut till färdiggrillad kyckling!
Dressing
1 äggula
1 tsk dijonsenap
1 tsk vit vinäger
1 krm salt
2 dl rapsolja
3 st citrongräs
Mixa oljan med citrongräset. Låt stå minst 1 timme. Gärna längre. Sila. Spara det mixade citrongräset. Och spara oljan.
Vispa äggula, senap, vinäger och salt. Tillsätt lite citrongräsolja i taget. Vispa hela tiden. Smaka av med salt och 2 msk av det mixade citrongräset. Späd eventuellt med lite vatten så det blir en rinnig dressing.
Råhyvlade grönsaker
1 bit fänkål
1/2 rödlök
1 bit blomkål
1 stjälk blekselleri
Hyvla eller skär grönsakerna så tunt som möjligt. Lägg i iskallt vatten.
Sesamrostad broccoli
8 st stjälkar broccoli
1 msk sesamolja
1 msk sesamfrö (gärna rostade)
Blanda broccolin med oljan och rosta i ugnen på 180 grader i 8 minuter. Ta ut och strö sesamfröna över.
Rostad tomat med lime
1 ask cocktailtomater
saft och skal från 1 lime
Lägg tomaterna på ett bleck. Rosta på 180 grader i 10 minuter. Låt svalna. Dra bort skalet. Blanda tomaterna med limeskalet och limesaften.
Saltade pistagenötter
1 dl skalade pistagenötter
1 tsk salt
Fukta nötterna lätt och blanda med saltet. Placera i en varm panna och slunga runt tills nötterna har torkat.
Sallad
blandade salladsblad till 4 personer
bladpersilja
basilika
Plocka sallad och blad och lägg i iskallt vatten.
Lägg sallad i botten på en tallrik. Sprid de hyvlade grönsakerna över. Lägg bitar av den plockade kycklingen på. Garnera med broccoli och tomat. Rippla dressingen över och avsluta med pistagenötterna.