- Recept framtaget av Filip Fastén,
Årets Kock 2014
Misostekt kycklingfilé
4 svenska kycklingfiléer
2 msk misopasta (finns oftast på asiatiska hyllan i butiken)
olja
smör
salt
Gör så här
Rumstemperera kycklingen.
Sätt ugnen på 120°c.
Hetta upp en stekpanna med olja.
Bryn kycklingen runt om, tillsätt smör och misopasta.
Använd en sked och ös miso-blandningen över kycklingbrösten.
Baka kycklingen i ugnen tills köttsaften är klar utan rosa inslag.
Låt kycklingköttet vila i minst 5 minuter innan servering.
Skär skivor eller bitar av filéerna inför servering.
Bränd grädde
5 dl grädde
2 krm muskotnöt (färsk eller på burk)
Salt
Citron
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°c.
Lägg grädden i en mindre ugnsform.
Baka i ugnen tills ytan blir bränd, cirka 20 min.
Lägg upp allt i en kastrull och mixa slätt med stavmixer.
Reducera under omrörning tills cirka 3 dl återstår.
Smaka av med muskotnöt, salt och citron.
Jordärtskocka, hasselnötter & timjan
1 kg tvättade
jordärtskockor
50 g smör
50 g hasselnötter
1 dl brynt smör
2 kvistar timjan
Citron
Salt
Gör så här:
Lägg de skalade jordärtskockorna med smör och timjan i folie så det bildar ett knyte.
Baka i ugnen i cirka 40 minuter, tills de är mjuka rakt igenom.
Mixa slätt och smaka av med citron och salt.
Bryn smöret i en kastrull under omrörning. Det fungerar som en smaksättande sky/sås att hälla över kycklingen före servering.
Dela hasselnötterna och spara till servering.
Stekt svartkål
200 g svartkål (grönkål går också bra)
Matolja
Smör, till stekning
2 tsk citronjuice
Salt
Servering
Arrangera krispig svartkål på ett fat, lägg över kycklingskivor/-bitar. Häll över det brynta smöret.
Fördela de delade hasselnötterna. Krämen av jordärtskocka blandas samman med bränd grädde och serveras i skål vid sidan om.