Julrecept på Svensk Fågel


Välj ett vitt, hållbart julbord i år med svensk kyckling och kalkon. Både gott, nyttigt och hållbart. Leta efter Gula Pippin, Svensk Fågels kvalitets- och ursprungsmärkning i butik så vet du att kycklingen och kalkonen är svensk och att djuren har haft det bra.

Extra hållbart blir det också att ta tillvara på hela fågeln, inte bara bröstfiléerna utan detaljer som lår, vingar och ben. På Svensk Fågels julbord får alla delar plats. Till och med inkråmet av den helstekta kalkonen kan användas för att laga god sås eller buljong på till mellandagarna.

God jul!

Receptkreatör: Mia Gahne
Foto: Christine Olsson


Rimmad lårfilé med grönkålstapenade

6 portioner

Rimmad kyckling är fantastiskt gott och praktiskt att servera på julbordet eftersom det går utmärkt att förbereda i god tid.

ca 1 kg lårfiléer av kyckling

3 l vatten

1/2 dl salt

några kvistar färsk timjan

3 vitlöksklyftor, i bitar

1 gul lök, i klyftor

cirka 200 g grönkål

1 burk tapenade

1/2 citron + ev. extra

olivolja

groddar, t ex rödbetsgroddar

Koka upp 1 1/2 l vatten, salt, timjan och vitlök. Låt svalna. Lägg i kycklingen och låt ligga och rimma i minst fem timmar (över natten är smart). Ta upp och torka av.

Koka upp resten av vattnet med gul lök i en rymlig kastrull. Sänk värmen, lägg i kycklingen och låt filéerna sjuda på svag värme tills de är genomkokta, det tar bara 5-6 minuter. Lyft upp och kontrollera med ett provsnitt att köttsaften är genomskinlig. Låt svalna, täck över med plastfolie och förvara i kylen tills det är dags att duka fram.

Skär under tiden bort den grova mittnerven på grönkålen och hacka resten grovt. Mixa med tapenade, citronsaft och lite olivolja. Smaka av om det behövs extra citron.

Skiva kycklingen och servera med grönkålstapenaden. Garnera med groddar.


Rostad brysselkål med kryddigt kycklingbacon

6 portioner

Brysselkål är en underskattad grönsak som blir kalasgod när den rostas i ugnen. Mer än gärna i sällskap av kryddigt bacon.

100 g kycklingbacon

1 tsk stött sichuanpeppar + lite extra

1 tsk rökt paprikapulver

1 tsk hel spiskummin

50 g pinjenötter

500 g brysselkål

olivolja

1 dl färskriven parmesan + lite extra

1 citron

flingsalt

nymalen svartpeppar

Lägg upp baconet på en skärbräda och strö över sichuanpeppar, rökt paprikapulver och spiskummin på båda sidor. Stek knaprigt på medelvärme. Låt rinna av på hushållspapper.

Rosta pinjenötterna i stekpannan så att de får lite färg. Lägg åt sidan.

Ansa och dela brysselkålen på mitten och sprid ut i en långpanna. Ringla över lite olivolja, strö på parmesan, rivet citronskal, flingsalt, lite extra sichuanpeppar samt vanlig peppar.

Ställ in i ugnen i 200 grader i 10-15 minuter eller tills brysselkålen börjar få färg. Pressa över lite citron, riv över extra parmesan och strö på pinjenötterna. Bryt över baconet precis innan serveringen.


Juliga kalkonköttbullar

6 portioner

Varför inte göra julköttbullarna på kalkonfärs i stället? Ös på med örter och julens kryddor.

1 kg kalkonfärs
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
cirka 1 dl myntablad
cirka 1 dl persilja
cirka 1 dl färsk koriander
2 äggulor

1/2 tsk kryddpeppar + lite extra
1/4 tsk malen kardemumma
1/4 tsk malda nejlikor
1/4 tsk malen ingefära
1/4 tsk riven muskot
1/4 tsk kanel
salt
nymalen svartpeppar

olivolja

smör

Skala lök och vitlök och skär i klyftor. Kör i mixer med mynta, persilja och koriander till en grön smet. Häll över i en bunke med kalkonfärsen. Tillsätt äggulor och alla torra kryddor samt salt, blanda väl.
Doppa händerna i kallt vatten och forma någorlunda runda köttbullar. Stek dem i olja och smör med lite extra kryddpeppar i omgångar i 5-10 minuter, eller tills köttbullarna blir bruna runt om och är genomstekta. Servera helst medan de fortfarande är lite ljumna.

Julspett med baconlindad kalkonkorv

6 portioner

Enkelt sätt att variera den vanliga prinskorven till jul. Passar både stora och små.

cirka 200 g prinskorv av kalkon

100 g kycklingbacon

1 kruka rosmarin

smör

olivolja

Skär ett kryss i ändarna på korven. Dela baconet i tre delar på längden och linda runt varje korvbit med en kvist rosmarin emellan. Fäst med tandpetare.

Stek i panna, alternativt i ugnen på 250 grader under grillelementet, i cirka 10 minuter eller tills både korv och bacon får fin färg. Vänd då och då.

Helstekt kalkon med salvia och apelsin

cirka 6 portioner  

Gör som engelsmännen och servera helstekt kalkon i stället för julskinka.

1 hel kalkon, cirka 4 kg (tinad)

flingsalt

nymalen svartpeppar

150 g smör, rumsvarmt

100 g kalkonbacon, finskuret

3 vitlöksklyftor, rivna + 1/2 vitlök

1 kruka salvia, hälften finhackad, resten hel

2 tvättade apelsiner

1 msk soja

2 msk olivolja

1 gul lök, i klyftor

(ev. extra lök och morötter till formen)

Sätt ugnen på 250 grader med varmluft.

Ta ut inkråmet ur kalkonen. Krydda insidan med rejält med salt och peppar.

Blanda smöret med bacon, vitlök, hackad salvia, rivet skal av 1 apelsin, salt och peppar. Lossa försiktig skinnet från bröstet med fingrarna så att du kommer åt undertill. Fördela hälften av kryddsmöret innanför skinnet. Smält resten, blanda med soja och olivolja och pensla hela kalkonen utanpå. Peppra lite extra.

Fyll kalkonen med apelsinerna, en halv vitlök (delad på mitten), salviakvistar och lök. Knyt ihop benen med snöre.

Lägg kalkonen i en långpanna (gärna med lite grönsaker i botten, t ex lök och morötter) och ställ in nederst i ugnen i 20 minuter. Sänk sedan värmen till 150 grader (fortfarande varmluft), vänd ryggen på kalkonen uppåt och stek vidare i cirka 2-2 1/2 timme (räkna med 30 minuter per kilo). Ös var 45:e minut med skyn som bildas i pannan och vänd på formen varje gång så att fågeln tillagas jämnt. Vänd kalkonbröstet uppåt den sista halvtimmen. Täck med aluminiumfolie om skinnet börjar få mycket färg.

Kalkonen är klar när saften från lårköttet är genomskinlig och innertemperaturen har nått 70 grader. Ta gärna ut den vid en innertemperatur på 65-67 grader, eftersom köttet fortsätter att tillagas under vilotiden.

Kalkonen behöver vila i minst 30 minuter innan den kan trancheras. Om man vill kan köttet sedan värmas försiktigt under folie i 150 grader i ugnen inför serveringen.

Peppriga kycklingvingar med lagerblad och citron

3-4 portioner

Otroligt god ”fingermat” att mumsa på i goda vänners lag. Kycklingvingar är både billigt och smakrikt.

1 kg kycklingvingar

2 tvättade citroner

5 vitlöksklyftor, skalade

10 lagerblad

1 msk hel svartpeppar

1/2 dl olivolja

flingsalt

Skala citronerna tunt med potatisskalare och strimla skalet fint. Stöt citronskal, vitlök, lagerblad och pepparkorn i mortel eller mixa snabbt med stavmixer. Pepparkornen ska fortfarande vara ganska grova.

Tillsätt olivolja och saften från ena citronen. Blanda noga. Gnid in vingarna ordentligt med blandningen. Låt stå en stund.

Sprid ut kycklingvingarna i en långpanna, strö över flingsalt och kör in i ugnen på 250 grader i cirka 20-30 minuter eller tills vingarna fått mörk yta och nästan fastnar i plåten. Diskningen underlättas om du använder bakplåtspapper.

Foto: Christine Olsson


Glögg-glaserade drumsticks med ädelostdipp

6 portioner, 1 timme

Här får kycklingen smak av både glögg och bbq-sås samt serveras med en härligt krämig dipp.

1 kg kycklingben/drumsticks (tinade)

2 msk smör

1 dl bbq-sås

1/2 tsk malda nejlikor

2 dl glögg

1-2 vitlöksklyftor, rivna

  1. 1 stånd stjälkselleri

Ädelostdipp:

150 g ädelost

1/2 dl gräddfil

1/2 dl majonnäs

1/2 dl crème fraiche

1 msk citronsaft

salt

nymalen svartpeppar

persilja till dekor

Värm ugnen till 200 grader.

Gör dippen under tiden. Mosa ädelosten med gaffel och blanda ut med gräddfil, majonnäs, crème fraiche och citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.

Smält smöret i en liten kastrull. Tillsätt bbq-sås, nejlikor, glögg och vitlök. Låt koka ihop tills det mesta av glöggen avdunstat.

Lägg kycklingen i långpanna eller eldfast form. Pensla runtom med glöggblandningen. Stek i ugnen i cirka 40 minuter eller tills saften är genomskinlig när du skär ett provsnitt. Pensla då och då under tiden.

Servera med ädelostdippen (garnera eventuellt med lite persilja) och eventuellt selleristavar.