Kycklingbuffé med zucchinisallad och vildris

Vitlöksbröd med kycklingbacon & salvia 

Du behöver
1 baguette
1 paket kycklingbacon
Några färska salviablad
50 g rumstempererat smör
2 vitlöksklyftor, pressade
Salt & peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda smöret med de pressade vitlöksklyftorna, salt och peppar. Skär några djupa snitt i baguetten, det ska ej gå igenom men vara tillräckligt djupt för att fyllas.

Fördela smöret i snitten.  Vik kycklingbaconet på mitten och tryck ner ett bacon i varje snitt. Toppa med färska salviablad.  Ugnsbaka brödet cirka 10 minuter tills smöret smält.

Dressad zucchinisallad 

Du behöver
0,5 dl vit balsamvinäger
Citronsaft + skal från 1/2 citron
1 pressad vitlöksklyfta
Flingsalt + svartpeppar
Chiliflakes
1 zucchini, tunt skivad
1 persimon, tunt skivad
Krasse, att dekorera med

Gör så här:
Blanda samman vit balsamvinäger, citronsaft + skal, vitlök, flingsalt och svartpeppar i en bunke. Lägg ner skivad zucchini och persimon och se till att allt blir marinerat i dressingen.

Lägg upp zucchinin och persimonen på ett fat och ringla lite av dressingen över. Strö över lite chiliflakes och dekorera med krasse.

Kycklingfärspaté med krispigt äpple

Du behöver
500 g kycklingfärs
1 gul lök, finhackad
1 vitlök, pressad
2 msk rom
1 tsk torkad timjan
0,5 dl färsk hackad timjan
100 g kantarellost (valfritt!)
Salt & peppar
1 äpple, delat i mindre bitar
250 g mascarponeost

Gör så här:
Hetta upp en stekpanna med en skvätt olja i. Lägg ner löken och vitlöken, fräs tills de mjuknat lite. Smula ner kycklingfärsen och fräs sedan tills köttet är genomstekt. Smaksätt då med rom, torkad och färsk timjan, kantarellost (om du vill), salt och peppar. Tillsätt mer av någon krydda om det behövs. Ställ åt sidan och låt svalna i kylskåpet.

När det svalnat helt blandar du färsen med mascarponeosten och äppelbitarna. Servera på knäckebröd.

Brynt vildris med brysselkål, tranbär & pecannötter 

Du behöver
2,5 dl vildris
5 dl brysselkål, halverade
0,5 dl färsk timjan, hackad
1 dl äppelcider
Salt & peppar
2 dl grovt hackade pecannötter
1 dl torkade tranbär

Gör så här:
Koka vildriset enligt förpackningen. Hetta upp en stekpanna med en skvätt olja i. Lägg ner de halverade brysselkålen och fräs tills de fått en fin stekyta. Krydda med salt & peppar.

Häll därefter ner äppelcider, timjan och pecannötter. Rör om och lägg sedan ner riset i stekpannan. Se till att allt blandar sig väl. Fräs i cirka 1-2 minuter. Ställ åt sidan och rör ner tranbären. Servera!

Rostad kyckling med persimonglaze 

Du behöver
Kyckling
1 hel kyckling
2 tsk färsk hackad salvia
0,5 tsk svartpeppar
0,5 tsk flingsalt
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan

Glaze
2 dl vatten + 1 kycklingbuljongtärning
0,5 dl rött vin
1 persimon, delad i kvartar
2 msk flytande honung
50 g smör

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Mät upp alla ingredienserna till glazen i en kastrull. Låt det koka upp och sjud sedan blandningen i cirka 15-20 minuter. Mixa sedan glazen slät. Ställ åt sidan.

Blanda samman kryddorna i en skål. Skölj av kycklingen och torka den med papper. Lägg den i en stor ugnsform och gnid därefter in halva glazen runt om kycklingen. Badda sedan in kryddblandningen runt om kycklingen. Knyt ihop benen med ett steksnöre.

Ställ in ugnsformen och ställ timern på 30 minuter. Efter 30 minuter tar du ut kycklingen och penslar med den glazen som är kvar över kycklingen. Ställ åter in i ugnen och ställ timern på 20 minuter.

Ta då återigen ut kycklingen och använd den sista glazen som är kvar och pensla kycklingen med. Om du får något över häller du den runt om.

Ställ in kycklingen i ugnen igen och ställ återigen timern på 30 minuter. Om du märker att kycklingen får för mycket färg under den här tiden kan du lägga folie över.

Låt kycklingen vila 10-15 minuter innan du skär i den.

Recept: Alicia Hedlund www.aliciaskokbok.se