Kyckling och kalkon – bra mat för seniorer med proteinbrist

Kroppens proteinbehov ökar med åldern, seniorer 70 + behöver 50 procent mer protein genom maten för att bevara muskler. En ny undersökning, baserat på 1000 intervjuer i åldersgruppen 70 – 84 år, visar att endast 5 procent av de tillfrågade känner till att kyckling och kalkon innehåller mest protein per 100 gram av alternativen, ägg, nötkött, lax, kikärtor samt kyckling och kalkon.

Varför är det viktigt som äldre att veta vad som innehåller mest protein? Jo, för att protein är det näringsämne som många äldre äter för lite av. Seniorer behöver ca 50 procent mer protein än yngre för att bevara muskler. Åldrande i kombination med proteinbrist gör att musklerna förtvinar – och det går fort. Risken för fallolyckor ökar då dramatiskt vilket är den vanligaste orsaken till sjukhusinläggning för seniorer. Proteinbrist leder sedan även till sämre läkning och försvårad rehabilitering.

– Det här var ett spännande resultat för oss. Att kyckling och kalkon är en källa till mycket protein trodde vi att de flesta kände till, men den här undersökningen visar att seniorer är en viktig målgrupp för oss att fokusera på och utbilda framöver – då det även gynnar seniorers hälsa, säger Maria Donis, VD på Svensk Fågel.

Seniorers svar om proteininnehåll:

Proteininnehåll enligt Livsmedelsverket (SLV):

 Proteinbehovet ökar med åren

Andelen seniorer i Sverige kommer att öka markant de närmaste åren, deras behov av protein genom kosten kommer också att stiga. Kroppens behov förändras med åldern och behöver en annan sammansättning av näringsämnen jämfört med yngre personer. Detta leder lätt till undernäring hos äldre. Det främsta näringsämnet som många äldre får i sig för lite av är protein – som bygger muskler. Proteinbrist kan förebyggas genom att öka mängden proteinrik mat och dryck samt lägga till styrketräning 2-3 gånger per vecka.

–  Förutom att svensk kyckling och kalkon innehåller mycket protein är de också hållbara livsmedel. Svensk Fågel och våra medlemsföretag har en stor receptbank att erbjuda med enkla och goda recept som vi nu ska se till att nå ut med till seniorer, säger Stina Nordqvist, Leg. dietist på Svensk Fågel.

Kyckling- och kalkonrecept för seniorer hittar du här

För mer information, högupplösta bilder och recept kontakta: Stina Nordqvist, dietist och kommunikationsansvarig, Svensk Fågel
Tel: 070 633 06 50 eller stina.nordqvist@svenskfagel.se

Är du 70+? – lägg kyckling och kalkon på grillen

Enkel och god kycklingmarinad
½ dl rapsolja
2 msk soja
1 msk honung
1 krossad vitlöksklyfta
1 tsk torkad eller färsk rosmarin
Rivet skal och saft av ½ citron

Fler kyckling- och kalkonrecept för seniorer hittar du här

Fakta om undersökningen
Resultaten av undersökningen baseras på 1000 intervjuer i åldersgruppen 70 – 84 år.

Undersökningen är genomförd i juli 2021 av Kantar Sifo på uppdrag av Svensk Fågel genom Maria Nygårds, Leg. dietist, Nygårds Mat & Kommunikation och Janina Blomberg, Kostekonom – specialiserad inom mat och hälsa för seniorer.

Kontaktuppgifter gällande undersökningen:

Maria Nygårds: Tel: 0737- 073 78 35 eller info@marianygards.se
Janina Blomberg: Tel: 0734-26 09 55 eller janina@atup.se