En kycklings liv – så har kycklingarna det hos bonden

Svensk Fågel är en organisation som har regler och kontroller för att att kycklingar i Sverige ska ha det bra. Vi jobbar för att våra medlemmar, svenska kycklingbönder, ser till att kycklingarna är friska och må bra. Därför behöver vi sätta en del regler som bönderna behöver följa. Vi kollar upp att reglerna följs med hjälp av personer som är utbildade att kontrollera i stallarna och får även hjälp av myndigheter och veterinärer så att allt går rätt till.

Alla svenska kycklingar bor på en bondgård i ett stort stall. Bonden ser till djuren flera gånger varje dag, och kollar så att de har mat, vatten och mår bra. Bonden kan också få hjälp av personal, då jobbar man hos bonden som kycklingskötare och hjälper till i kycklingstallet.

Stallarna är varma och luftiga (kycklingarna gillar nämligen typ sommartemperatur). I  alla stallar finns mat och vatten som kycklingarna kan äta och dricka av så mycket de vill. De har det bra i stallarna där kan de springa runt och röra sig fritt. I stallarna blir de också skyddade från olika sjukdomar som till exempel fågelinfluensa.

Svensk Fågel och bonden behöver kontrollera hur många kycklingar som är i stallarna. I Sverige har vi regler för hur stallet ser ut och hur många djur som får vara i stallet. Svensk Fågel ser till att svenska kycklingbönder har lagom med plats i sina stallar för de kycklingar de föder upp.

Maten som kycklingarna äter består mest av sådant som växer på svenska åkrar , det kallas spannmål och är till exempel vete, korn och ärtor. Svenska kycklingbönder använder aldrig fiskmjöl, hormoner eller antibiotika för att göra kycklingarna större. Det kunde man göra förr i tiden och det görs fortfarande i en del andra länder men inte i Sverige.

Eftersom den kyckling man äter och köper i mataffären kommer från bondens kycklingar behöver kycklingarna avlivas eller slaktas som det också heter. Det här görs av personal på ett slakteri som vet allt om hur kycklingen avlivas utan att de behöver lida. Det går snabbt och kycklingen har inte ont eftersom alla djuren bedövas först.

Innan kycklingarna skickas till slakt, behöver de transporteras på ett säkert sätt. Då lastas de i lådor på en lastbil. Det tar inte lång tid, och bondens personal som lastar är proffsiga och ser till att kycklingarna inte blir stressade.

Så, från det att kycklingarna kommer till bonden, då de bara är en dag gamla, tills de är cirka 35 dagar gamla, har de det bra, är friska och starka.  Svensk Fågel och svenska kycklingbönder jobbar hårt varje dag för att alla kycklingarna i Sverige ska ha  det så bra som möjligt.

Här kan du titta in i kycklingstallet hos en svensk bonde:

Senast uppdaterad: 30 oktober 2023