Mårten Gås – fira med helstekt kalkon eller kyckling

Att fira Mårten gås den 10 november är en tradition och en gastronomisk helg  i Skåne. Traditionen sedan förr, talar om att ”njuta hösten”. När skörden är bärgad, svampen plockad och veden huggen, kan vi dra oss inomhus för vila och njutning och ”smörja kråset” med gås som festmat.

Svensk Fågel som branschorganisation har i dagsläget inga medlemmar som är gåsuppfödare. Det finns ändå några få gåsuppfödare i Sverige men uppfödningen räcker inte till landets efterfrågan av gåskött (som är som störst runt Mårten Gås), därför importeras också gås. Stora produktionsländer av gås är Ungern, Frankrike, Polen och Tyskland. De här länderna följer inte samma noggranna smittskyddsregler och djurvälfärdsregler. Till exempel är den form av tvångsmatning för produktion av gåslever som förekommer i vissa länder inte tillåten i Sverige.

Fest och tradition
Traditionen att smörja kråset med gås är inte bara svensk, eller skånsk. Mårtendagen, som infaller den 11  november firas till minne av S:t Martin av Tours. Ett helgon som även firas i länder som Tyskland och Frankrike.

Enligt en historia firas den helige Martin, biskop av Tours och Frankrikes skyddshelgon, dödsdag den 11 november. Martin som levde på 300-talet, skall ha gömt sig i en gåsstia för att slippa bli biskop men gässens kacklande förrådde honom i hans gömställe. Därför ska gässen som straff, ätas upp varje höst vid Mårten gås.

En annan historia talar om att den fromme biskopen var så förtjust i gås att han föråt sig så att han dog. Men innan döden helt fångade honom, hann han förbanna gässen med beslutet att gässen skulle slaktas varje år på hans dödsdag.

Gåsen, som också kallas gudarnas fågel men tillhör familjen andfåglar, har funnits i människans tjänst mycket länge. Den nämns så långt tillbaka som i gamla testamentet och uppfödning var tidigt vanlig i länderna öster om Medelhavet.

Alternativ till gås
Vill du fira Mårten Gås och Mårtens afton men har svårt att få tag i gåskött? Eller du kanske vill äta enbart svenskt och fågel märkt med Gula Pippi som både innebär svenskt ursprung och högsta kvalitet, både vad gäller livsmedelssäkerhet och djurvälfärd? Då kan du satsa på helstekt kalkon eller kyckling till helgens festmåltid.

Testa till exempel det här receptet på klassisk helstekt kalkon 

eller

gör mästerkocken Fredrik Erikssons prisbelönta helstekta örtkyckling i ugn

Glad Mårten Gås!

 

Senast uppdaterad: 22 mars 2021