10-12 pers (julbord)
Du behöver
800 g kalkonbröstfilé
Marinad 1
1 dl rapsolja
2 st vitlöksklyftor, pressade
2 1/2 msk vitvinsvinäger
2 tsk torkad timjan
1 msk smör
Salt och svartpeppar
Marinad 2
1 dl rapsolja
1 msk kinesisk soya
1 1/2 msk balsamico
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk sambal oelek
1/2 msk flytande honung
1 ekologisk apelsin, rivet skal
2 msk hackad persilja
Grönkål
275 g grönkål, hackad
1 msk smör
Salt och svartpeppar
Apelsinskivor
Rostad mandel, grovt hackad
Gör så här:
Lägg kalkonfiléerna i dubbla plastpåsar. Blanda ihop ingredienserna till marinad 1, häll den över filéerna och låt dem marinera i kylskåp under natten. Sätt ugnen på 150 grader. Bryn filéerna i smör i en stekpanna runt om, salta och peppra och lägg över dem i en ugnssäker form. Sätt i en termometer, täck med aluminiumfolie och låt dem gå tills innertemperaturen visar 72 grader. Tag ut och låt svalna en aning.
Blanda sedan ihop ingredienserna till marinad 2 och häll över filéerna. Låt dra i kylskåp minst i några timmar men gärna ett dygn.
När det är dags att servera, fräs grönkålen i smör några minuter, salta och peppra. Fördela grönkålen på ett stort fat, skiva kalkonen ganska tunt och lägg på. Ringla gärna över lite av marinaden och toppa med mandeln. Garnera eventuellt med apelsinskivor.
Recept: Lina Abrahamsson www.matsaklart.se