Apelsinmarinerad kalkonbröstfilé serverad på grönkålsbädd

10-12 pers (julbord)

Du behöver
800 g kalkonbröstfilé

Marinad 1
1 dl rapsolja
2 st vitlöksklyftor, pressade
2 1/2 msk vitvinsvinäger
2 tsk torkad timjan
1 msk smör
Salt och svartpeppar

Marinad 2
1 dl rapsolja
1 msk kinesisk soya
1 1/2 msk balsamico
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk sambal oelek
1/2 msk flytande honung
1 ekologisk apelsin, rivet skal
2 msk hackad persilja

Grönkål
275 g grönkål, hackad
1 msk smör
Salt och svartpeppar
Apelsinskivor
Rostad mandel, grovt hackad

Gör så här:
Lägg kalkonfiléerna i dubbla plastpåsar. Blanda ihop ingredienserna till marinad 1, häll den över filéerna och låt dem marinera i kylskåp under natten. Sätt ugnen på 150 grader. Bryn filéerna i smör i en stekpanna runt om, salta och peppra och lägg över dem i en ugnssäker form. Sätt i en termometer, täck med aluminiumfolie och låt dem gå tills innertemperaturen visar 72 grader. Tag ut och låt svalna en aning.

Blanda sedan ihop ingredienserna till marinad 2 och häll över filéerna. Låt dra i kylskåp minst i några timmar men gärna ett dygn.

När det är dags att servera, fräs grönkålen i smör några minuter, salta och peppra. Fördela grönkålen på ett stort fat, skiva kalkonen ganska tunt och lägg på. Ringla gärna över lite av marinaden och toppa med mandeln. Garnera eventuellt med apelsinskivor.

Recept: Lina Abrahamsson www.matsaklart.se