Citron- och körvelsoppa med klimatsmart svensk kyckling

Mästerkocken Christian Hellbergs krämiga och syrliga vinnarsoppa från 2001 med jordärtskocka som är i säsong och som reder utan att så mycket extra smör behövs. Serveras här i en härlig mix med friterat kycklinglår, bakat kycklingbröst och krust på kycklingskinn med friterade örter. 

Recept:

1 ugnsrostat kycklingskrov används som smaksättare till  7 dl rostad kycklingbuljong

2 dl grädde

50 g smör

1 gul lök, skalad 

1 klyfta vitlök, skalad

150 g jordärtskocka, skalad

Saften från 1 citron

1 kruka körvel

50 kallt smör till montering

Hacka och sverta lök, vitlök och jordärtskocka i smör. Slå på biljonen och låt koka i 15 minuter.

Slå i grädde, låt koka i ytterligare 10 minuter. Mixa slät i mixer, tillsätt körvel och smaka av med citron, salt och peppar. Mixa och sila.

Mixa i kallt smör till önskad konsistens.

Friterat kycklinglårfilé

200 g lårfilé

100 g blomkål, i små buketter

4 vispade ägg och 2 dl polenta till panering (glutenfritt!)

Salt

Citron, skalet

1/2 kruka Gräslök, skuren fint

Stycka kycklingen i mindre bitar, panera i ägg och polenta, samma med blomkål.

Fritera i rapsolja tills gyllene på 160 grader, låt rinna av på papper.

Vänd runt i citronskal & gräslök. Smaka av med salt.

Bakade kycklingbröst

2 kycklingbröstfileer (skinnet används till krust )

50-100 g Smör

Vitlök , 3 klyftor med skal

1 kvist rosmarin

Salt, svartpeppar

Krossa vitlöksklyftorna. Stek vitlök, rosmarin i smör. Lägg i kycklingbröst och stek gyllene, ös med smöret hela tiden. Smaka av med salt, peppar. Låt vila. Skiva brösten i cm tjocka skivor.

Krust på kycklingskinn

2 kycklingskinn

Olivolja

Salt/ svartpeppar

Kryddigt krispigt kycklingskinn (6 st). Lägg kycklingskinnet på bakplåtspapper, rippla på olivolja.

Grädda i ca 30-40 minuter, på 180 grader, tills skinnen är riktigt krispigt och gyllene. Låt det krispiga kycklingskinnet svalna på hushållspapper, salta och peppra.

Fritera : 100 g blandade örter, jag har använt rosmarin, persilja och timjan. Låt rinna av på hushållspapper.

Hacka örterna fint. Hacka skinnet fint och blanda med friterade örter.