Hemgjord kycklingbuljong på helt kycklingskrov

På skrovet kokar du den godaste kycklingbuljongen som du, istället för köpta, små torra buljongtärningar, kan använda till såser, soppor och grytor. Det här är en välbevarad hemlighet bland alla mästerkockar. Till exempel stjärnkocken Christian Hellberg, som Svensk Fågel har samarbetat mycket med, avslöjade att ingrediensen som skapar pricken över i hans signaturgrillsås tillagas på just hemlagad buljong av helt kycklingskrov.

Hälsosamt kollagen i kycklingskrov

Förutom den goda smaken ger kycklingskrovet en mängd boostande hälsoegenskaper. I kycklingens ben och brosk finns nämligen massor av kollagen. Det här är ett fiberprotein som kroppen behöver för att bygga upp hud, hår, naglar och skelett. Så istället för att lägga pengar på dyra hudbehandlingar, tillvarata hela kycklingen och laga buljong på skrovet. Du sparar pengar och får ut extra god smak och kollagenets hälsoeffekter. Bästa kycklingbuljongreceptet på helt skrov hittar du här:

Hemgjord kycklingbuljong

Recept och bild: Kronfågel

Ingredienser
1 skrov från hel kyckling

Lite neutral olja

3, 5 liter vatten

2 gula lökar

2 morötter

2 palsternackor

2 stjälkar selleri

4 vitlöksklyftor

4 timjankvistar

4 persiljekvistar

1 tsk hela svarta pepparkorn

Så gör du:

Skär alla grönsaker i grova bitar. Rosta grönsaker och kyckling i en stor kastrull med lite olja, örter och kryddor på hög värme i cirka 5 minuter, rör om då och då.

Slå ner vatten och koka upp på medelvärme. Sänk sedan värmen till låg temperatur och låt buljongen koka under tiden som du skummar av den allt eftersom. Sjud utan lock tills hälften av vätskan kokat bort.

Låt allt svalna lite och sila sedan buljongen genom en finmaskig sil så du har en klar vätska kvar. Ställ in i kylskåp i 2 timmar och skeda sedan av det fett som eventuellt lägger sig på ytan.

Förvara kycklingbuljongen i en lufttät burk i kylskåp i max 4 dagar eller frys in den i mindre portioner.

Smaklig måltid!