Jonas Dahlboms Sörmlandssallad

Sallad med helgrillad kyckling, sesamrostad broccoli, råhyvlade grönsaker, saltade pistagenötter och citrongräsdressing.

Helgrillad kyckling

1 hel kyckling

0,5 msk chilipulver

0,5 msk paprikapulver

0,5 msk vitlökspulver

0,5 msk salt

Blanda alla kryddor och gnid in kycklingen med dom. Låt stå i 30 minuter. Placera i ugnsform och grilla kycklingen i ugn på 180 grader tills innertemperaturen är 72 grader vid benet. Pensla kycklingen då och då med fettet som släppt och runnit ut. Rulla in i folie och låt vila i 30 minuter. Plocka fina bitar. Slå köttsaften som samlats i folien över kycklingen. Rör runt till en buljong och vänd den plockade kycklingen i buljongen innan servering.

Tips! Om du har bråttom: byt ut till färdiggrillad kyckling! 

Dressing

1 äggula

1 tsk dijonsenap

1 tsk vit vinäger

1 krm salt

2 dl rapsolja

3 st citrongräs

Mixa oljan med citrongräset. Låt stå minst 1 timme. Gärna längre. Sila. Spara det mixade citrongräset. Och spara oljan.

Vispa äggula, senap, vinäger och salt. Tillsätt lite citrongräsolja i taget. Vispa hela tiden. Smaka av med salt och 2 msk av det mixade citrongräset. Späd eventuellt med lite vatten så det blir en rinnig dressing.

Råhyvlade grönsaker

1 bit fänkål

1/2 rödlök

1 bit blomkål

1 stjälk blekselleri

Hyvla eller skär grönsakerna så tunt som möjligt. Lägg i iskallt vatten.

Sesamrostad broccoli

8 st stjälkar broccoli

1 msk sesamolja

1 msk sesamfrö (gärna rostade)

Blanda broccolin med oljan och rosta i ugnen på 180 grader i 8 minuter. Ta ut och strö sesamfröna över.


Rostad tomat med lime

1 ask cocktailtomater

saft och skal från 1 lime

Lägg tomaterna på ett bleck. Rosta på 180 grader i 10 minuter. Låt svalna. Dra bort skalet. Blanda tomaterna med limeskalet och limesaften.

Saltade pistagenötter

1 dl skalade pistagenötter

1 tsk salt

Fukta nötterna lätt och blanda med saltet. Placera i en varm panna och slunga runt tills nötterna har torkat.


Sallad

blandade salladsblad till 4 personer

bladpersilja

basilika

Plocka sallad och blad och lägg i iskallt vatten.

Lägg sallad i botten på en tallrik. Sprid de hyvlade grönsakerna över. Lägg bitar av den plockade kycklingen på. Garnera med broccoli och tomat. Rippla dressingen över och avsluta med pistagenötterna.