Kycklingklubba med jordärtskocka och päron

4 pers

Du behöver
Kyckling
4 kycklingklubbor
500 g sköljda och skrubbade jordärtskockor
2 stycken halverade päron
Olja
Salt & peppar

Sås
Ca 4 msk flytande smör
500 g blandad svamp (gärna kastanjechampinjoner och champinjoner), skivad
4 svartkålsblad, delad i mindre bitar
3 pressade vitlöksklyftor
1 dl rött vin
3,5 dl kycklingbuljong (1 kycklingbuljong tärning upplöst i 3,5 dl vatten)
1 dl riven parmesan
0,5 dl finhackad färsk timjan
Maizena, till redning

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Massera in kyckling och jordärtskockor med olja och strö över salt och peppar. Lägg i en ugnsform och rosta i cirka 20 minuter. Ta därefter ut formen, lägg till päronhalvorna och låt dem gå med tills kycklingen och jordärtskockorna är helt klara. Cirka 15-20 minuter.

Gör såsen under tiden.

Smält smöret i en stekpanna. Lägg ut svamp i ett lager och stek i smöret i cirka 1-2 minuter utan att röra om så att den karamelliseras ordentligt. Salta och peppra och upprepa samma procedur med all svamp. Lägg den svamp du stekt klart på en tallrik allteftersom. När all svamp har karamelliserats, häll tillbaka i pannan och tillsätt kålen och den pressade vitlöken. Stek tills kålen mjuknat.

Häll då på rött vin och kycklingbuljong. Låt det koka upp och sjuda i cirka 5 minuter. Häll därefter ner riven parmesanost och färsk timjan. Låt det sjuda samman en stund och red sedan av såsen med maizena. Smaka av med salt & peppar.

Häll såsen runt kycklingen, jordärtskockorna och päronen. Servera gärna rätten med rostade pinjenötter, färsk timjan och riven parmesan.

Recept: Alicia Hedlund www.aliciaskokbok.se