Kycklingpaj med Västerbottensost, sparris och gröna ärtor

Visste du att kyckling och Västerbottensost är en perfect match? Det har vi lyckats bevisa vetenskapligt med hjälp av en sensoriskt tränad panel i Grythyttan. Testa själv genom den här supergoda pajen, perfekt till påsk och andra högtider:

Ingredienser

6-8 portioner
3 dl siktat dinkelmjöl
125 g kallt smör i kuber
2 msk kallt vatten
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
150 g riven Västerbottensost
salt och peppar
1 kruka färsk dragon, finhackad eller 2 tsk torkad
1 knippa sparris
1 grillad kyckling
1 dl frysta små ärtor

Gör så här:

Kör mjöl och smör i en matberedare till en smulig deg. Tillsätt vattnet och kör tills degen precis bildar en boll. Låt degen vila i ca 30 min. Kavla eller tryck ut degen i pajformar eller bleck. Nagga med en gaffel. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet i ca 10 min. Vispa ihop ägg, mjölk, och riven Västerbottensost. Smaka av med salt och peppar. Rensa och dela den grillade kycklingen i mindre bitar. Ansa sparrisen, skär stjälken i tunna rundlar och dela knoppen i 2 delar om den är kraftig. Fyll pajskalen med sparris, ärtor, dragon och kyckling. Häll över äggstanningen och grädda pajen mitt i ugnen 35-40 minuter. Dekorera pajen med några färska dragonblad.

Receptinspiration: Västerbottensost som också lade till god, rostad mandel i den här pajen.