Restaurang Guldtuppens Kycklingwok

Recept: Vasaskolan, för 10 personer

Asiatisk Marinad:

5 vitlöksklyftor

3 msk riven ingefära

1⁄2 dl sambal olek

1⁄2 dl flytande honung

1 1⁄2 dl japansk soja

1⁄2 dl rapsolja

1 msk malen svartpeppar 1 tsk salt

Blanda alltsammans, låt stå så att smakerna sätter sig.

1,2 kg Färsk Svensk Kyckling, kycklinglårfilé eller kycklingfilé

Färska Grönsaker:

Färsk Vitkål

Färska morötter

Färsk Grön paprika

Färsk Gul lök

Färsk Purjolök

Färsk strimlad salladslök att toppa woken med vid servering

Gör så här:

Strimla kycklingen i ca 1,2 cm tjocka bitar Strimla / skiva alla färska grönsaker

Strimla eller skär färsk vitkål lite (grovt) Ca 3 cm Riv morot

Strimla grön paprika

Strimla purjolök i ca 1⁄2 cm skivor Skiva gul lök i ca 1⁄2 cm tjocka skivor

Häll upp kycklingen på bäck

Häll över marinaden över kycklingen

Stek kycklingen i ugnen på ca 180 c i ca 15 minuter, rör om, kör sedan kycklingen i 5 minuter till och se om kyckling har fått fin färg och är klar.

Häll upp alla grönsaker på bäck och slå på lite olja samt lite salt och stek samtidigt i ugnen som kycklingen. 180 c i ca 15 minuter rör om.

Slå sedan på grönsakerna över kycklingen och blada om. Toppa med strimlad salladslök och servera kycklingwoken med nudlar och ris vid sidan av.

Marinaden är väldigt god att toppa sin wok med, samt lite het sweet chili (brukar gå hem hos barnen) eller en smakrik Sriacha sås.

Vi brukar även göra en Shriackamajonäs att toppa woken med

För lite extra crunch är det gott med rostade solroskärnor att även toppa sin wok med.

Årets Pep-skola: Vasaskolan

Det här kycklingwok-receptet kommer från Årets Pep-skola 2022 som ligger i Djursholm och heter Vasaskolan. Utmärkelsen visar att skolan på bästa sätt ser till att fysisk aktivitet och hälsosamma matvanor ingår i alla elevers skoldag.

– Det är jättekul att vi nu är i topp efter att vi legat bland de tio bästa under flera år. Skolans fantastiska personal med vår Pep-general och vår kökschef i spetsen, har gjort och gör varje dag ett fantastiskt jobb, säger rektor Mikael Valdorson.

– Vilken ära att få erbjudande om att skriva ned ett recept till er som vi gör på svensk kyckling. Våra barn älskar kyckling och helst med asiatiska smaker. Det som gör denna wok så god är såklart på grund utav fina val av råvaror, men hemligheten bakom detta recept skulle jag ändå vilja säga att det beror på den smakrika marinaden som jag häller över den färska kycklingen, säger Caroline Larsson, Kökschef.

 

På bilden:

Jennifer Moudi Granberg, Pedagog, Caroline Larsson, Kökschef på Restaurang Guldtuppen, Mikael Valdorson Rektor Vasaskolan

Visste du att 75 % av Sveriges befolkning vill att skolmatsalarna serverar kyckling med svenskt ursprung? Det och mycket annat matnyttigt hittar du i den här rapporten:

Matfågelrapport 2023