Det finns ett stort intresse från utlandet att komma och se hur vi i Sverige föder upp och producerar kyckling, vilket vi tycker är väldigt roligt. EU-kommissionen tillsammans med svenska myndigheter bjöd in en delegation från Vietnam för att ta del av hur vi i Sverige jobbar med säkra livsmedel genom hög biosäkerhet och förebyggande smittskydd på våra gårdar och svensk livsmedelsproduktion.
Fokus för studiebesöket från Vietnam var:
”The overall objective of the project is to improve regulatory cooperation on SPS and Food Safety between competent authorities in the EC, EU Member States and Asian partner countries and to expand economic opportunities for EU businesses in Asia through this cooperation.”
Besöket inleddes med att Svensk Fågels vd Maria Donis och chefsveterinär Pia Gustavsson träffade delegationen på Livsmedelsverket och gick igenom de omfattande programmen som Svensk Fågels medlemmar har att följa. Dagen efter blev det gårdsbesök hos kycklingbonden Henrik Lillje, och därefter besök på Kronfågels slakteri.
– Det är väldigt kul med de här internationella besökarna tycker jag med de olika infallsvinklarna vi har, säger Henrik Lillje, kycklingbonde.
Myndigheter och handel välkomnades också
Även myndigheterna och Svensk Dagligvaruhandeln har varit ute på besök i verkligheten och följt värdekedjan för att få en inblick och kunskap i hur våra medlemmar föder upp kyckling och producerar olika styckningsdetaljer till svenska konsumenter.
Första dagen inleddes med besök på en hönsgård som producerar kläckägg. Därefter följde vi ägget genom att besöka kläckeriet där man kläcker kycklingarna som därefter levereras till bonden. Under dag 2 blev det besök på en kycklinggård där Lars Magnus Trozelli, 8:e generationen på gården tog emot delegationen. Besöket inleddes med en genomgång av den dagliga rutinen på gården och hur arbetsfördelningen ser ut gården. Därefter fick delegationen gå in i stallet och titta och känna hur miljön och klimatet är i ett riktigt kycklingstall. Studiebesöket avslutades med besök på Kronfågels slakteri. På plats fanns Semmi Hagdahl, djurskyddsansvarig, med mycket lång erfarenhet på slakteriet.
– Många intressanta frågor ställdes och våra värdar svarade i detalj om hur vardagen på gårdarna och i produktionen fungerar. Deltagarna fick ta del av värdefull information och själva få se och höra vilka krav och regler samt praktiska utmaningar som man har i branschen. Vi passar på att tacka alla som tog hand om delegationerna och tålmodigt svarade på alla frågor som ställdes, säger Maria Donis, vd, Svensk Fågel.